Tot és Comèdia
Ocio y cultura

Dagoll Dagom: "No destrossarem el barco de Mar i Cel"

Visitem l'exposició dels 50 anys de Dagoll Dagom amb la figurinista Montse Amenós i la productora Anna Rosa Cisquella

REPORTATGE. Expo 50 anys Dagoll Dagom

Barcelona

“Ens vam inventar el Japó”, diu Montse Amenós. La figurinista i escenògrafa de referència de Dagoll Dagom recorda -agafant amb les mans el vestit original del Mikado- que a l’any 1986 “no hi havien botigues japoneses a Catalunya ni llibres sobre el Japó. No hi havia internet i els viatges eren encara una cosa molt cara”. Amb aquests entrebancs, van haver de desplegar tota la imaginació per confeccionar el vestuari de la famosa òpera còmica de Gilbert i Sullivan que la companyia va adaptar en català amb èxit. El vestit i el figurí amb el disseny original dibuixat son dos dels objectes que Dagoll ha reunit en l’exposició que celebra els seus 50 anys de vida, i que es pot visitar al Teatre Victòria de Barcelona. Un teatre que acull també la quarta i última reposició de ‘Mar i Cel’.

Vestuari original

Precisament, els vestits dels pirates moriscos i els cristians segrestats, del rei, bisbe i nobles de 'Mar i Cel' no es poden veure a la mostra perquè bona part dels autèntics, creats l’any 1988, els estan fent servir ara mateix els actors a l’escenari del Victòria. Això prova que aquests trajos fets a mida i a mà perduren al llarg dels anys. En total, l’exposició aplega una vuitantena de vestits originals dels musicals de Dagoll que el públic té a la vista i a tocar de la mà: des del primer arlequí d ‘Antaviana’ a les americanes coloristes de ‘Glups!’ o els trajos i plomalls de les coristes del cabaret de ‘Flor de nit’.

Recreacions

Un altre dels alicients de la mostra és la recreació sencera del camerino del local del Paral•lel on estava ambientada una part de la història de ‘Flor de nit’. Les fustes del mobiliari son les que es van fer servir l’any 1992, i bona part dels objectes d’atrezzo, com flascos de perfum i capsetes de joies, també. A més de vestits, figurins, recreacions d’escena i atrezzo, aquest recorregut històric per mig segle de musicals també presenta maquetes, material gràfic, cartelleria, programes de mà, els discos que Dagoll va gravar amb les cançons de les obres i, fins i tot, els premis que ha rebut.

El barco

Si l’exposició fos permanent, òbviament, no hi cabria l’objecte més representatiu de tota la història de la companyia, el barco de ‘Mar i Cel’ que van crear Amenós i Prunés. La productora Anna Rosa Cisquella diu al 'Tot és comèdia': "m'agradaria que es conservés d'alguna manera. No el volem destrossar, volem que quedi igual que el vestuari. Estem començant a pensar què en farem, de moment segur que el guardarem, i en un futur pot ser que algú vulgui tornar a fer ('Mar i cel' amb el barco original)". L’exposició dels 50 anys de Dagoll Dagom ha estat dissenyada per la figurinista i escenògrafa Montse Amenós i els germans constructors d’escenografies Jordi i Josep Castells amb Miquel Llach. Es pot visitar coincidint amb les funcions de ‘Mar i Cel’ al Teatre Victòria de Barcelona.