Gairebé 5500 aspirants a estudiar FP es queden sense plaça a la repesca de setembre
Els 10.372 alumnes que si han obtingut plaça en el procés extraordinari s'han de matricular abans del 30 de setembre
Barcelona
El Departament d'Educació i Formació Professional ha assignat durant el procés extraordinari de setembre, que va començar el mateix dia que els instituts començaven les classes, 10.372 places per estudiar FP a algun centre públic o concertat aquest curs 2024/25. Del total de 19.666 sol·licituds rebudes, hi ha 5.458 estudiants que no han aconseguit plaça a cap dels estudis que havien demanat i gairebé un 20% -3836 sol·licituds- que no han estat validades perquè els aspirants no complien els requisits o no han fet correctament el tràmit.
En aquest procés extraordinari hi podien participar les persones que havien format part del procés ordinari que va començar al maig i havien quedat sense plaça tot i complir requisits -16.914- però també aquelles que no hi havien participat i que potser han pres la decisió durant l'estiu-7.810- El total de places disponibles era de 19.514 i després de l'assignació han quedat un mínim de 9.142 lliures repartides per tot el territori.
Altres 5000 aspirants han desistit des del mes de maig
El procés ordinari de sol·licitud de places per estudiar FP aquest curs va començar a finals de maig i va rebre un total de 100.472 peticions. A mitjans de juliol, Educació va fer una primera assignació de places, però només va donar oportunitat de matricular-se als 45.168 alumnes que havien aconseguit plaça en la seva primera opció d'estudis. El 31 de juliol va fer una segona distribució de les vacants, i va assignar lloc a 23.900 alumnes, que havien de matricular-se a primers de setembre. Al final d'aquells dos processos quedaven 31.404 alumnes que havien fet la preinscripció per estudiar FP, però no havien aconseguit plaça a cap dels estudis del seu interès. Fa pocs dies el departament va clarificar que d'aquells alumnes, només 16.914 havien fet correctament la petició i complien els requisits per accedir als estudis. La resta, 14.490, es van desestimar perquè els estudiants no havien presentat tota la documentació o no complien els requisits, per exemple per no tenir els títols d'ESO o batxillerat per poder accedir als estudis que demanaven.
D'aquells gairebé 17.000 alumnes que si complien els requisits, només 11.856 han mantingut la seva petició aquest mes de setembre, ampliant la llista de cicles o instituts que els interessaven. És a dir que 5.058 han desistit de la seva petició. El departament d'Educació diu que ha començat a fer una anàlisi detallada de totes les dades per saber on han anat a parar aquests estudiants, que poden estar ara mateix estudiant Batxillerat, si optaven a un cicle de Grau Mitjà, a la universitat, si fer un cicle de Grau Superior era l'opció de reserva per si no aconseguien plaça al grau universitari que els interessava, a algun centre privat d'FP o en el pitjor dels casos, a casa seva.
Educació assegura que contactarà amb tots els alumnes que han quedat despenjats en algun moment del procediment per informar-los de les places vacants - ara mateix hi ha 9.142 places, però la xifra pot augmentar si els que han obtingut plaça ara no es matriculen abans de dilluns dia 30-. El departament ha habilitat un accés a la seva pàgina web per poder comprovar les places vacants a Cicles Formatius de Grau Mitjà i a Cicles de Grau Superior. També informarà d'altres alternatives com ara l’oferta pública de formació no presencial a l’Institut Obert de Catalunya o els 294 certificats professionals de nivell 1 (sense requisits), 2 (requisits d’accés assimilables als d’accés a cicles formatius de grau mitjà) i 3 (requisits d’accés assimilables als d’accés a cicles formatius de grau superior), que estan disponibles ja aquest trimestre, tan propis com en conveni amb el Servei d’Ocupació de Catalunya. Els titulats en un certificat professional, si volen cursar posteriorment un cicle formatiu, poden convalidar-ne una part.
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...