Crida als joves lleidatans a apostar pel món agrari en el Setè Fòrum Agroalimentari de Ràdio Lleida
El president de la Diputació, Joan Talarn, anuncia tres biopolígons: Balaguer, Alguaire i Alcarràs, cadascún especialitzat en un vector de la bioeconomia
SETÈ FÒRUM AGROALIMENTARI RÀDIO LLEIDA. Presentació amb Núria Camps, Joan Talarn, Jaume Saltó, Òscar Ordeig
Lleida
La bioeconomia no és ja un projecte, sino una realitat. De fet, a dia d'avui, a Catalunya, segons dades de la Generalitat, ja representa el 10% de la producció i el 5,2% de l'ocupació. Així es va exposar durant el Setè Fòrum Agroalimentari organitzat per Ràdio Lleida durant el Tercer Congrés BIT en el marc de la Fira de Sant Miquel, i de la mà del Patronat Econòmic de la Diputació de Lleida. Davant d'aquest nou paradigma, el sector reclama nous talents. I així es dirigia, en el marc d'aquest Fòrum, el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, al públic jove que l'escoltava a la Sala Àgora del Pavelló 4, del Col·legi Lestonac de Lleida: fan falta tècnics per al sector agrari, ramader i forestal. Per això els ha instat a ser "influencers" del sector i model productiu agrari català i lleidatà.
Biopolígons a Balaguer, Alcarràs i Alguaire
Per al president de la Diputació, Joan Talarn, també present en la presentació del Fòrum, ha destacat la necessitat de garantir formació entre els joves que s'han de dedicar en un futur a la bioeconomia, i ha anunciat la conversió de tres polígons industrials : Alcarràs, Balaguer i Alguaire en tres "biopolígons". En aquest procés, acompanya a la Diputació el BioHubCat. El seu responsable, Víctor Falguera, també en el marc del Fòrum Agroalimentari de Ràdio Lleida ha explicat que cadascún d'aquests biopolígons estarà especialitzat en un dels "vectors" de la bioeconomia: El d'Alcarràs amb residus ramaders; el de Balaguer amb energies renovables i el d'Alguaire amb energia fotovoltaica.
Formació i empresa
PRIMERA TAULA. NOU MODEL INDUSTRIAL. Amb Jordi Verdú, Víctor Falguera, Xavier Ticó i Antonio Cruz
Per poder dotar les empreses que s'hi han d'instal·lar de persones formades, cal saber en què s'han de formar. I aquí, l'Institut Escola del Treball de Lleida ha rebut un encàrrec: fer la diagnosi de les formacions professionals que cal impartir per satisfer les demandes de les empreses del sector. Així ho explicava al Fòrum Agroalimentari de Ràdio Lleida el director d'aquest centre, Paco González.
SEGONA TAULA. LES EMPRESES. Amb Àngela Mancho de Phoenix Foods; Àlex Segura de Dapibus; Rafel Oncins de SUPSA i Jesús Torrelles de Pimec.
I si cal formació, també cal un espai específic per a allotjar aquestes empreses de la nova economia lleidatana. Els polígons dels que parlava el president de la Diputació. El fet que no hi siguin encara és motiu de crítica per part del president de la COELL, Josep Maria Gardeñes.
TERCERA TAULA. LA FORMACIÓ. Amb Josep Maria Gardeñes, José Luís Aguilà, Cristina Rodríguez, Paco González i Olga Martin
Granjes de mosques
Fa falta un espai específic però d'empreses del sector de la bioeconomia ja n'hi ha. Com és el cas de Dapibus. Una empresa que ha ideat una granja d'insectes per tal de reaprofitar els subproductes i donar-los un nou ús. O també de l'empresa Phoenix, que ha alertat durant el Fòrum Agroalimentari de Ràdio Lleida que és urgent trobar alternatives a la manca de matèria primera per alimentar el sector ramader.
QUARTA TAULA-BIOECONOMIA A LLATINOAMERICA (FORUM 2024)
Construccions amb subproductes en 3d
com a exemple de present de quilòmetre zero durant el Fòrum vam poder escoltar el de l'empresa Intech, que parla de les possibilitats d'utilitzar subproductes com ara les restes de pinyol d'oliva com a base per construir o edificar amb tecnologia 3D. Marc Solé, d'Ingroup.
CINQUENA TAULA-EL ROL DIGITAL (FORUM 2024)
Llatinoamèrica
Al llarg del Fòrum també s'han conegut exemples d'empreses del sector de la bioeconomia a Llatinoamèrica, així com d'empreses i entitats tecnològiques i digitals que posaven en valor la digitalització i els processos digitals en favor del món de la bioeconomia.