Sociedad

El 'petit propietari' ja és minoria a Catalunya: el 60% dels lloguers es paguen a persones amb 3 pisos o més

Dades inèdites del ministeri d'Hisenda a les que ha accedit SER Catalunya mostren que hi ha més de 125.000 pisos llogats per propietaris que tenen sis immobles o més

Un rètol d'un pis en lloguer a la ciutat de Barcelona(ACN)

Barcelona

El 'petit propietari' ja és minoria a Catalunya. Més del 60% dels lloguers a Catalunya que es paguen a propietaris particulars, es paguen a persones amb tres pisos o més. Són unes dades inèdites del ministeri d'Hisenda que permeten fer una radiografia de qui lloga pisos a casa nostra.

Dins del gruix de persones que lloga pisos a títol individual, al marge d'empreses o institucions, només un 35% té al mercat un o dos pisos. Per contra, un 63% tenen tres pisos o més. De fet, del mig milió de pisos que hi ha llogats per particulars a Catalunya, n'hi ha 125.000 que són de propietaris que tenen més de 6 immobles i 40.000 de gent amb més de 10 propietats.

Les dades mostren que el 'petit propietari', aquella persona que lloga un pis per complementar una pensió o un salari just, va cada cop a menys.

Protestes contra el congrés immobiliari 'The District' a Barcelona

Protestes contra el congrés immobiliari 'The District' a Barcelona / ACN

The District, malestar social i el futur immobiliari

En aquest context, aquesta setmana està en marxa a Barcelona el congrés immobiliari The District, que aplega les empreses i els inversors més importants del sector. La inauguració ha estat marcada, un any més, per les protestes dels moviments socials en defensa de l'habitatge, que consideren que la fira fomenta l'especulació.

La manifestació davant de les portes del congrés va acabar amb càrregues policials i es va traslladar a l'edifici del districte administratiu de la Generalitat, on algunes persones van aconseguir entrar. La policia va detenir un manifestant per trencar una porta de vidre i en va identificar una seixantena més. El sindicat de llogateres assegura que l'actuació dels Mossos va deixar una desena de persones ferides.

Mentrestant, dins del congrés, els màxims responsables dels fons d'inversió més importants del món elogiaven l'atractiu del mercat espanyol. El responsable europeu del sector immobiliari del fons Blackstone, James Seppala, va explicar que l'economia espanyola és fonamental per ells, que confia que creixerà i va assegurar que hi continuaran invertint.

Un dels principals atractius a l'hora d'obtenir beneficis és la construcció d'habitatge assequible, aprofitant que n'hi ha molt poc en comparació amb altres països europeus i que les administracions públiques ofereixen suport i finançament. Responsables del sector expliquen que l'habitatge assequible ofereix al capital estranger una rendibilitat moderada, però segura.

Els fons d'inversió transmeten optimisme amb la baixada dels tipus d'interès, que creuen que donarà confiança als mercats i pronostiquen uns pròxims dos anys "brillants" pel sector immobiliari.

Una escalada de preus desmesurada

Els lloguers de temporada, d'entre un i 11 mesos, ja són majoria en moltes grans ciutats: a Barcelona un 63%, a Girona un 53% i a Tarragona un 48%. Són dades d'Idealista que ha extret eldiario.es i que evidencien el boom d'aquest fenomen. Aquestes tres ciutats catalanes estan entre les 6 primeres de tota Espanya en oferta de lloguer temporal. És una de les fórmules per esquivar la regulació de preus.

L'altra és llogar per habitacions, un altre fenomen ja consolidat, i amb conseqüències funestes per als inquilins i també a nivell urbanístic, ja que molts propietaris opten per trossejar els seus pisos en espais més petits per treure'n més rendiment, de vegades prescindint de les zones comunes.

Aquestes dues fuites legals, de moment, no seran reparades: el Congrés dels Diputats la setmana passada va votar en contra de la proposició de llei per regular aquestes dues modalitats de lloguer. PP, VOX i Junts van impedir que el text seguís el tràmit a la cambra baixa.