Sociedad

Escudero reclama un organisme publicoprivat per gestionar la taxa turística: "Som els paganinis de torn"

El president de la Federció d'Hostaleria i Turisme de les comarques de Girona també ha carregat contra els pisos turístics i ha demanat accelerar els permisos de treball per a les persones amb residència per combatre la manca de personal

Antoni Escudero, president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona

Antoni Escudero, president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona / CC

Masarac

La Federació d'Hostaleria i Turisme de les comarques de Girona ha reclamat la creació d'un organisme conjunt amb l'administració i hotelers, per gestionar la taxa turística. Aquest impost, que han de pagar els turistes que pernocten a Catalunya des del 2012, es destina en un 50% a la Generalitat i l'altra meitat va pels ajuntaments dels municipis on es fa nit. Antoni Escudero, president de la Federació ha subratllat que s'hauria de crear un organisme publicoprivat, perquè els hotelers pugui formar part de la gestió d'aquest impost. "Ara no ens consulten res, la taxa turística es reparteix com es reparteix, i nosaltres som els paganinis de torn" ha apuntat als micròfons de l'Aquí Girona. "Els hotelers tenim l'obligació de recaptar la taxa, ingressar-la a l'administració i no manem en res. Crec que és el moment, tal com es va especificar a la seva creació, que nosaltres pintéssim alguna cosa en aquesta taula" ha dit des del Castell de Biart, a Masarac, on es celebra avui el dia Mundial del Turisme.

Entre abril i setembre del 2023, els municipis de la Costa Brava van recaptar en aquest concepte 11 milions d'euros, xifra que s'eleva fins als 102 milions d'euros a tot Catalunya.

Per la seva banda, els ajuntaments demanen que la normativa sigui "més flexible" i que es puguin aplicar a diferents accions també relacionades amb el turisme. Per exemple, Fèlix Llorens, regidor de l'Ajuntament de Roses, assegura que els hotelers del municipi els demanen serveis de socorrisme fora de temporada, un servei "molt car", però que no ho poden pagar amb la taxa turística. "Hauríem de tenir més autonomia per decidir en què ens gastem aquesta taxa". En el mateix sentit s'expressa Federic Guich, de l'Ajuntament de Lloret de Mar. "Els carrers de Lloret són un atractiu turístic, ens agradaria tenir més recursos per dedicar-los". Segons el Departament d'Economia aquest impost es pot dedicar a l'impuls d'un turisme sostenible, en el foment, creació i millora de productes turístics i en el desenvolupament d'infraestructures relacionades amb el turisme.

Permís de treball per les persones migrants

El president de la Federació d'Hostaleria i Turisme de les Comarques Gironines, Antoni Escudero, també ha carregat contra els pisos turístics i els acusa de fomentar la "turismofòbia". Ha afirmat que "molesten els veïns" que hi viuen i que, a més, "no tenen cap mena de normativa com sí que tenen les cases rurals". D'altra banda, Escudero ha afirmat que un dels principals problemes que pateix el sector turístic és la falta de mà d'obra. Aquí ha demanat a les administracions que accelerin els permisos de treball per a les persones amb permís de residència que fa anys que resideixen al país, però que "no poden treballar". Escudero ha dit que això suposa una "borsa de treball" que no es pot utilitzar i que, alhora, fomenta "l'economia submergida".

Entrevista a Antoni Escudero en motiu del Dia Mundial del Turisme

17:45

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1727693759715/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00