El Balcó
Sociedad

La temporada de bolets a Catalunya ja acumula una cinquena de casos d'intoxicació

Des dels hospitals catalans aconsellen només agafar els bolets que es coneixen i no fiar-se de les aplicacions del mòbil

La temporada de bolets a Catalunya ja acumula una cinquena de casos d'intoxicació

Barcelona

Arriba la tardor i amb ella l'època dels bolets. A partir d'aquest cap de setmana, molts i moltes boletaires experts—i també aficionats— han començat temporada d'anar a buscar bolets. És important, quan es cull un bolet, estar 100% segur que és comestible, ja que molts d'ells són tòxics. Alguns, com el vermell amb punts blancs, es diferencien clarament dels comestibles; però altres són pràcticament iguals, la qual cosa pot ser perillosa.

El departament de Salut, ara per ara no té comptabilitzades les intoxicacions per bolets, ja que no es diferencien del conjunt d'intoxicacions alimentàries. Però sí que hi ha dades d'anys anteriors: entre 2011 i 2016 els hospitals catalans van atendre 220 persones per intoxicacions de bolets, de les quals 203 van ser hospitalitzades. I de fet, segons l'Hospital Trueta de Girona, aquesta temporada ja hi ha hagut una cinquena d'intoxicats. Avui, a El Balcó, un boletaire explica com diferencia els bons i dolents; i també la doctora Àngels Gispert, toxicòloga i cap del servei d'urgències de l'Hospital Trueta de Girona, i Marina Parra, responsable del laboratori de Toxicologia de l'Hospital Clínic, l'únic d'Espanya que pot detectar les toxines més perilloses dels bolets en cas d'una intoxicació.

"Aquest és el truc"

En Josep Maria és un boletaire del Ripollès. Aquest cap de setmana, entre dissabte i diumenge ha omplert quatre cistells amb camagrocs, llengües de bou i algun rovelló. Es considera un 7 en coneixedor de bolets, però mai agafa un bolet que no sap quin és: "Només agafo els que conec, aquest és el truc". De fet, no ha començat a collir cama-secs fins fa poc, quan uns amics li van confirmar quins eren.

És exactament això el que recomanen fer les doctores Gispert i Parra: no consumir els bolets que es desconeixen o que generen dubtes. De fet, la doctora del Trueta ha destacat que els bolets són "de les poques espècies que no han evolucionat amb els anys" i és per això que els boletaires experts els saben identificar tant com fa 20 anys. Ha lamentat, però, que els nous boletaires, inexperts, "s'atreveixen més i fan servir aplicacions de mòbil"; però el millor és el boca-orella; "el que t'han ensenyat els teus pares".

Els verinosos de Catalunya

No se sap exactament quants bolets verinosos hi ha a Catalunya, ja que en una mateixa família hi ha també diferents espècies, però es calcula que "uns 15 o 20" ha apuntat la doctora Gispert. La majoria de les intoxicacions "són lleus", provocant només vòmits i diarrees, però també n'hi ha de més perilloses que poden arribar a ser mortals, especialment les que afecten el fetge, com la Farinera borda.

Per saber fins a quin punt és perillosa una intoxicació, quan arriba un pacient intoxicat, s'envia una mostra d'orina al laboratori de Toxicologia de l'Hospital Clínic, capitanejat per la doctora Marina Parra, qui ha detallat que en els últims cinc anys han analitzat 150 mostres amb sospita d'intoxicació.

Les intoxicacions de bolets no acostumen a ser homogènies d'any en any, sinó que depenen molt de les condicions meteorològiques, si plou més o menys, o també el moment de consum, ja que moltes persones en fan conserva o els congelen per consumir-los més tard. En aquest sentit, la doctora Parra ha avisat que "congelant i cuinant no se'n van les toxines" dels bolets.

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci...