Sociedad

Les multes a embarcacions recreatives es dupliquen en un any a la Costa Brava

La majoria d’aquestes, s’han posat per navegar en zones protegides. Els Mossos estan preocupats, sobretot, per la falta d'experiencia d'alguns tripulants

Embarcacions fondejades a Cap Roig (Juliol 2024)

Embarcacions fondejades a Cap Roig (Juliol 2024) / Jordi Cruz

Girona

Els agents de l'àrea marítima de Mossos han denunciat a un total de 23 persones per infraccions a l'hora de navegar amb embarcacions recreatives aquest estiu. La majoria, 12 multes, s'han posat per fondejar a zones on hi ha posidònia, i per tant que estan protegides, o dins del parc natural de Ses Negres a Begur o a les Illes Medes, a l'Estartit. Una alta part, 9 denúncies, s'han posat per navegar en zones reservades pels banyistes. També s'ha posat una multa per navegar entre embarcacions a tota velocitat i una per portar una barca sense titulació de patró i sense documentació.

Són més del doble de l'any passat, on durant tot l'estiu es van multar a 8 embarcacions. Jordi Ollé, inspector en cap de la policia marítima, apunta que els preocupa les persones inexpertes. A Catalunya es pot navegar sense títol amb embarcacions de com a màxim 15 cv, i això suposa "un problema" segons l'inspector. "No és un problema de conscienciació, és un problema de manca d'experiència", apunta.

L'inspector Ollé que assegura que la xifra de sancions "encara és baixa" perquè només "els comportaments que són perillosos per la resta de persones" i que en la major part de les vegades, utilitzen una actitud "didàctica, de divulgació de les normes al mar". Ollé també ha explicat que no tenen problemes amb els centres de submarinisme, encara que hi ha zones on se n'acumulen molts, i que aquest estiu tampoc han hagut de multar per festes en embarcacions.

Un cos en fase d’expansió

Aquest estiu, hi ha hagut 16 agents treballant al litoral de la Costa Brava, però es tracta d'una àrea en fase de creixement. De fet, a finals d'any està previst que tinguin una embarcació més.

Impacte al fons marí

Josep Maria Gili, inspector del CSIC, ha explicat als micròfons de l'Aquí Girona que la gran quantitat d'embarcacions, fa que es perdi la biodiversitat del mar. Ha assegurat que "la pèrdua de diversitat és la pèrdua dels hàbitats". "Si tires un objecte sobre praderes de posidònia, arrossegues les algues i aquesta part del fons tardarà dècades a tornar a sortir. És com si talessis un bosc" ha apuntat.

A més, ha afegit que les praderes són "necessàries per moltes espècies", com peixos i tortugues. I també fan un "efecte barrera", que ajuda a reduir l'impacte dels temporals.

Les multes a embarcacions recreatives es dupliquen en un any a la Costa Brava

10:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1727776051468/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00