Actualidad

The Tyets, Figa Flawas i Miki Núñez, caps de cartell de la programació musical de les Fires de Sant Narcís

En total s'han programat més de 200 activitats, que incorporen el parc Central i un concert abans dels focs

Imatge de les atraccions de les Fires de Sant Narcís el 2019 / Aleix Freixas (ACN)

Girona

Girona reviurà la seva festa grossa entre el 25 d'octubre i el 3 de novembre. Les Fires i Festes de Sant Narcís inclouen més de 200 activitats i incorporen el parc Central i l'espai que s'ha alliberat al trànsit de plaça Catalunya dins la voluntat d'obrir-se més a la ciutat. Entre les novetats, abans del castell de focs hi haurà un concert de Miki Núñez a La Copa. I durant la trobada de colles geganteres, un tram del carrer Migdia es reservarà per a persones amb sensibilitat auditiva. Cercaviles, capgrossos, castells, correfocs i cultura popular tornaran a ser els protagonistes, juntament amb la programació musical per a tots els públics. L'epicentre serà de nou l'escenari de La Copa, on hi passaran grups com The Tyets o Figa Flawas.

Seran deu dies durant els quals Girona tornarà a respirar Fires, amb un programa d'actes pensat per a tots els públics i que inclou més de 200 activitats. S'han pensat, subratlla el tinent d'alcaldia de Cultura, Quim Ayats, amb l'objectiu de continuar apostant per "descentralitzar" els actes arreu de la ciutat i donar preeminència "a la cultura popular". Sense oblidar, això sí, tota la programació musical que també és un dels plats forts de les festes.

Aquest 2024, com a novetats, les Fires de Sant Narcís incorporen dos nous espais. Per una banda, el parc Central, on hi haurà atraccions sostenibles i s'hi farà l'espectacle de circ 'Forzudos' (a càrrec de Zirko Txosko). I per l'altra, el lateral de la plaça Catalunya que s'ha alliberat al trànsit (on s'hi ha programat, per exemple, teatre feminista participatiu amb NUS Cooperativa i que serà el punt on acabaran les Matinades del dia 26 a càrrec de la Fal·lera Gironina).

"Volem estendre la festa major arreu, defugint de concentrar-la només en alguns espais", destaca Ayats. I de fet, la programació d'aquestes Fires de Sant Narcís, seguint la línia del 2023, inclou actes infantils i familiars a barris com el Pla de Palau, Vila-roja, Santa Eugènia, Vista Alegre, Sant Daniel, Germans Sàbat o Montilivi.

Novament, les propostes tradicionals -el ball de gegants i la imatgeria festiva- obriran les celebracions, juntament amb el pregó a la plaça del Vi. Qui el farà encara no se sap, però el consistori ho donarà a conèixer en els propers dies.

Concert abans dels focs

El colofó de la festa el posarà el tradicional castell de focs a les ribes del Ter, que aquest any inclou una novetat prèvia. Perquè abans no esclatin els focs d'artifici, Miki Núñez farà un concert de tarda a l'escenari de La Copa. Serà a les sis i, segons destaca el programador musical de Fires, Natxo Morera de la Vall, serà una actuació "familiar".

Quim Ayats subratlla que, de nou, les Fires posaran l'accent en la cultura popular, "reforçant-la com element més participatiu i arrelat a la ciutat". Serà amb cercaviles de gegants i capgrossos, la Mula Baba, les matinades, la diada castellera, la pujada del pilar de 4 a la Catedral, el correfoc, la Drakofarra o la Festa Major dels 4 Rius.

Aquí hi haurà, també, una novetat. Perquè la XLIII trobada gegantera, que anirà des del parc Migdia fins a la plaça Calvet i Rubalcaba, incorporarà un tram reservat per a persones amb sensibilitat auditiva. Serà un espai senyalitzat dins el recorregut, al carrer Migdia, on no hi sonarà la música quan passin els gegants. "Creiem que per fomentar l'accessibilitat a la cultura és necessari fer passes en aquest sentit", subratlla Morera de la Vall.

Dins els actes tradicionals i populars, el programa també inclou la Missa de Sant Narcís; aquest any, amb nou bisbe. Qui l'organitzarà serà el Bisbat.

The Tyets, Figa Flawas i Mama Dousha

A més de les activitats tradicionals, un altre dels eixos de les Fires de Sant Narcís és la música. Aquest any, per l'escenari de La Copa hi passaran els The Tyets, Figa Flawas, Maria Hein, Mama Dousha, Xavi Sarrià, La Senyora Tomasa, Cala Vento, Bullitt, Dan Peralbo i El Comboi, El Pony Pisador, Banda Bassotti, Inadaptats, la Black Music Big Band o The Gramophone Allstars Big Band, entre d'altres. A més, la nit del 28 d'octubre es farà un concert-homenatge als 50 anys de hip-hop (amb DJ Trillo, EDC, Las Ninyas del Corro o Deejay Juampi).

A La Copeta hi actuaran El Pony Menut, Lali BeGood i 2princesesbarbudes. I al parc del Migdia, es combinaran els concerts amb les orquestres Selvatana i La Principal de la Bisbal amb una nit electrònica -la del 26 d'octubre- i les actuacions de Yo suspendí EGB, Alidé Sans, Joan Garriga i El Mariatxi Galàctic, L'Anxovada (amb Les Anxovetes i Xicranda), Smoking Bambino, Gorka Urbizu, Obeses, Los Saxos del Averno i Extraño Weys. A banda, la cantada d'havaneres amb el grup Terra Endins tornarà a fer-se a les escales de la Catedral (escenari que ja va recuperar l'any passat).

Durant les Fires de Sant Narcís, els qui vulguin veure circ ho podran fer sota la carpa del Circ Històric Raluy, que s'estarà a tocar de l'Auditori (a la plaça de l'Assemblea de Catalunya). I a la Devesa, tornaran les atraccions. Aquest 2024, dins del parc, ha avançat Morera de la Vall, la Policia Municipal de Girona hi instal·larà un mòdul "per ser més visibles" i atendre aquells qui ho necessitin.