Llapis de memòria
Sociedad

Yasmina Cánovas: "Casa meva és el lloc on no em discriminen i on m'accepten"

Escolta el Llapis de Memòria de l'activista, escriptora i investigadora nominada al Premi Nobel de la Pau

Yasmina Cánovas: "Casa meva és el lloc on no em discriminen i on m'accepten"

Barcelona

Avui ha passat pel Llapis de Memòria l'activista, investigadora i escriptora Yasmina Cánovas. Nascuda a Barcelona, és cofundadora d'una consultora social amb seu a Espanya i Sierra Leone. El seu principal projecte a Sierra Leone és la creació de la Cat Ràdio Barming 106.9 FM, una ràdio comunitària que actualment arriba a dos milions de persones i que gràcies al seu contingut educatiu i sanitari va evitar la mort de la població local durant la pandèmia d'Ebola a zona de cobertura. Va crear i liderar un equip de treball aconseguint modificar una llei al Parlament de Sierra Leone l'any 2010. Ha liderat projectes educatius centrats en la consolidació de la pau i la democràcia a Libèria. És cofundadora de la Fundació Amics de Tacugama que treballa en la defensa de la fauna salvatge a Sierra Leone, especialment els Ximpanzés. Co-creadora de l'Institut Costarricense del Paisatge organització que treballa per exalçar la bellesa del país. Durant gairebé 20 anys ha viatjat per Àfrica, Orient Mitjà, Oceania i el sud-est asiàtic recopilant informació sobre la situació de les dones a les diferents cultures.

'Angel' de Pupa Bajah ha obert el Llapis de Memòria de Yasmina Cánovas, una cançó que sentia constantment a Sierra Leone l'any 2005 quan va començar a treballar amb el Missioner Chema Caballero i van iniciar el projecte de la ràdio de Sierra Leone i treballar amb exnens soldats.

Sierra Leone és el país que figura com a últim a l'Índex de desenvolupament humà i el setè més baix a l'Indicador de pobresa. Amb el projecte Cat Ràdio Barming van ajudar amb l'Ebola amb consells de salut i d'higiene. També han treballat des de la ràdio per evitar embarassos d'adolescents i han ajudat als nens que no poden anar a l'escola a escoltar les lliçons dels mestres a través de les ones. Una ràdio que ha arribat a tenir dos milions d'oients i que s'ha fundat en un lloc on no tenen llum elèctrica derivat d'una Corrupció política endèmica i d'una supressió de la llibertat de premsa.

Yasmina Cánovas està nominada al Premi Nobel de la Pau per la seva tasca al país africà que durant dècades ha patit guerrers cruels en les quals nens soldats van ser obligats a matar, violar, mutilar i morir.

Una de les cançons que forma part de la vida de Cánovas és 'Miami Beach' dels Lax'n Busto. "Vaig conèixer al Pemi Fortuny i no sabia que era el cantant de Lax ́n Busto, em va convidar a la seva “feina” i em vaig trobar un concert amb unes 3.000 persones i ell cantava aquesta cançó. I des d'aquell dia de l’any 2001 fins avui, plegats!", explica Cánovas. I afegeix que "ell va ser qui em va regalar el master en Cooperació pel Desenvolupament al CIDOB i gràcies a aquells estudis vaig començar a fer les tasques humanitàries".

La Yasmina és la cofundadora de la Fundació Amics de Tacugama que treballa en la defensa de la fauna salvatge de Sierra Leone, especialment els ximpanzés. Al seu llapis ha sonat 'Tokyo' de Gruppo Sportivo. Cánovas ha relatat que van emprendre un viatge al sud-est asiàtic l’any 2011. "Ens vam casar a Tailàndia i també a Oceania, República de Palau, on va ser el president Johnson Torobiong qui ens va fer la cerimònia. Ens va casar a canvi que el Pemi li cantes una cançó en català, però el Pemi va cantar la cançó 'Tokyo' en homenatge als ferits del terratrèmol del Japó", ha compartit la Yasmina. "Allà vaig començar a tenir contacte amb el món màgic de les famílies de Palau, els moviments femenins espirituals i em vaig inspirar per crear el que seria el meu primer llibre 'Muta'". Després ha publicat altres obres com 'Renace' i 'Vive'.

'Dont't stop me now' de Queen ha estat un dels altres temes que formen part de la vida de Yasmina Cánovas. L'escriptora i activista ha explicat que a causa de la covid, va patir un problema neurològic després de vacunar-se a Indonèsia. "Amb prou feines podia caminar, vaig tornar a aprendre a escriure, parlar... va ser l'any 2021 i vaig estar 151 dies al llit". La neuropatia li va afectar l'oïda, la vista d'un ull i no podia moure les cames. "Vaig decidir posar fi a aquesta situació preparant-me per la Marató de Barcelona el 8 de maig de 2022, i això em fa posar de peu, començar a caminar de nou i en 87 dies arribo a córrer 20 km a la Marató escoltant aquesta cançó". D'aquesta experiència van sorgir els llibres 'Renace' i 'Vive'.

Una altra cançó que ha fet sonar al 'Llapis de Memòria' és 'We are the world' dels USA for Africa. Un tema que li recorda la seva tornada a la 'vida normal' després de superar la malaltia, torna a Sierra Leone, convençuda que la Motivació Personal és el motor que pot fer aixecar qualsevol persona. "Em dedico a fer discursos motivacionals a Sierra Leone, a escoles, al carrer, donant un canvi a la visió més paternalista de la Cooperació al Desenvolupament, motiu pel qual em nominen doblement al Premi Nobel de la Pau 2024... i escric un altre llibre per ser donat “The Motivational Bible”.

Altres temes que han fet recordar moments de la vida de la Yasmina han estat 'They lie to us' de Takun J i 'Vivir sin miedo' de Vivir Quintana. El primer tema la transporta a un concert a Monrovia (Libèria), l’any 2012, de l’estrella del Hip Hop del moment Takun J. "Conec a una dona que m'inspira molt, iraniana, que és la manager del grup. A partir d’aquest moment entro de ple en el món de la reivindicació de les dones d’Orient Mitjà, i també estudio les grans heroïnes africanes que tracten d’aniquilar la mutilació genital a l’Àfrica".

'Vivir sin miedo' representa les seves vivències a Mèxic, on va escriure per la Revista Generació: "Conec la contracultura Mexicana, el que denomino la nova revolució cultural, el poder del jovent, del positivisme i conec al Periodista Maestro Carlos Martínez Renteria, ja mort, i la seva tasca reivindicativa per la legalització de les drogues blandes a Mèxic per acabar amb el narco".

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

Èrika García Pujol

Responsable digital de SER Catalunya. Graduada...