Aquí LleidaAquí Lleida
Actualidad

Les empreses del transport de Lleida han de contractar al Perú els 250 conductors professionals que fan falta

Conversa amb Sílvia Llobet, secretària general d'ASOTRANS Lleida

Sílvia Llobet, secretària general d'ASOTRANS, durant l'entrevista a Ràdio Lleida.

Sílvia Llobet: "Falten 225 conductors professionals de camions"

16:53

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000059292/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

Les empreses del transport lleidatanes estan recorreng a persones peruanes per conduir els camions de mercaderies d'empreses d'aquí. ASOTRANS, la patronal del sector, estima que a Lleida fan falta entre 200 i 250 camioners professionals caeda any, i que no en troben aquí malgrat que ofereixen cursos subvencionats per obtenir el carnet. En una entrevista a Ràdio Lleida, la secretària general d'ASOTRANS, Sílvia Llobet, afirma que una de les dificultats per trobar els professionals que fan falta per donar servei a tots els camions que hi ha a Lleida és que la de conductor de camió és una feina que fa difícill conciliar vida laboral i familiar, i més entre aquells que fan rutes internacionals.

Tot i això, afirma que la feina de conductor de camió dóna molta autonomia i llibertat al professional, que després, quan es jubila, ho troba a faltar També lamenta Llobet en aquesta entrevista que, tal com ja va explicar el director de l'Institut la Caparrella, Emili Grau, hi hagi menys demanda de l'esperada per aprendre a ser conductor de camió malgrat tenir simuladors -de les 20 places que hi ha, enguany només s'hi han matriculat 12 alumnes- Per això han d'anar a l'estranger a buscar professionals.

Dels 7.000 conductors de camions que operen a Lleida en les 850 empreses d'ASOTRANS que sumen 5.000 camions, el 80-90% són estrangers (perquè des dels anys 90 s'ha anat a contractar a xòfers europeus, bàsicament romanesos o búlgars). Però cada vegada són més els peruans -es calcula que suposen el 20% del total) i cada cop més, com explica Llobet, procedents de les Filipines.

Les mancances al sector del transport pel que fa a professionals qualificats per conduir els camions estan causant perjudicis al sector, uns perjudicis que Llobet avisa que poden ser pitjors si, tal com es planteja des del Congrés -que ho va aprovar a l'abril-, el Govern acaba avançant l'edat de jubilació des conductors professionals de camions als 60 anys. Ara, l'edat mitjana dels professionals que treballen a Lleida és de 56.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00