Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Roger Mas: “La música és un joc”

El cantauror Roger Mas ha repassat les anècdotes més destacades de la seva carrera professional i vida personal al 'Llapis de Memòria' amb Òscar Moré

Roger Mas al Llapis de Memòria

Barcelona

El músic Roger Mas ha passat pel 'Llapis de Memòria' i s'ha estrenat amb la cançó 'The crystal ship' de The Doors. "És un cassette que em porta molts records de l’adolescència i té molt a veure que em dediqui a la música. 'The crystal ship' és una cançó del disc homònim de The Doors publicat l'any 1967, en el qual Jim Morrison va escriure aquest tema dedicat al seu primer amor quan estava trencant amb ella.

Sona també 'La llorona' interpretada per Chavela Vargas: "És una cançó que sempre m'ha acompanyat de petit i m'ha fascinat", explica Mas. 'La llorona' és l’ànima en pena d’una dona que va ofegar els seus fills i que després, penedida i maleïda, els buscava a les nits per rius, pobles i ciutats espantant amb el seu colpidor plor els qui la veien o sentien... Un personatge que prové del folklore hispanoamericà i que és la protagonista d’aquesta cançó que han interpretat moltíssims artistes com Chavela Vargas i ara, Roger Mas l’ha inclòs al seu últim disc amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, el volum dos, després de 12 anys de la publicació del primer disc.

El músic també ha explicat que "mai m'han criticat per passar-me del català al castellà", confessa Roger Mas. "M'imaginava el disc amb la cobla com un d'aquests discos que pots posar en un dinar de Nadal, que hi ha tota la família, molta gent diferent amb gustos diferents. Si t'avorreixes sobiranament amb la conversa de la família, pots fer veure que te'ls mires, però escoltes la música i notes que sense estridència estan passant un piló de coses interessants", explica Mas.

L'artista és també l'autor de la coneguda cançó de la sèrie 'Tor' de Carles Porta. La cançó 'Tor, la muntanya maleïda' inclou un text de la seva 'iaia Carmen' "Al cel sia i Déu no ens el torni". Mas ha explicat que ja coneixia la història de Tor, "és una història que ens ha anat acompanyant... Aquests conflictes de muntanya que ens remeten a societats antigues em desperten molta curiositat, ara funcionem diferent".

Al seu 'Llapis de Memòria' també ha sonat 'Amapola' de Xavier Cugat. Una cançó que tocava amb el seu avi al forat de l'escala. L'avi de Roger Mas era músic d’orquestra als anys 40: "Ell tocava el saxo i jo el clarinet al forat de l’escala de casa seva, aprenia a tocar". Mas diu que el seu avi va ser el seu primer mestre, però també ha citat el clan de músics Paniagua. Amb en Luís Paniagua, que va acabar en una casa de pagès de Solsona, Mas va conèixer músiques del món.

Roger Mas: "En aquest últim disc hi ha un petit homenatge a l'avi Joan i a la cobla, un divertiment"

Sona 'Sweet pain' de Nursat Fateh Ali Khan, un tema que li recorda a Paniagua. Per ell, un mestre que li va ensenyar com sortir-se'n fent un tipus de música que no és mainstream. Roger Mas ha actuat en països com França, Cuba, Itàlia, Uruguai, Sèrbia, els Estats Units, Hongria o el Brasil.

"A la universitat de Belgrad hi ha estudiants de filologia que com a optativa trien català i jo vaig anar a cantar-hi i vaig viure moments molt bonics". Els estudiants se sabien les seves cançons tel·lúriques.

L'any 1996, el Premi Èxit representa el tret de sortida de la seva carrera com a cantautor. En aquesta època va conèixer Salvador Escamilla. "Quan vaig començar, el Salvador Escamilla m'insistia molt que havia de treballar, que havia de fer coses. I li demanava: "Salvador, com he de fer aquesta feina?" I em deia: "Si no dius que sí a tot, no fotràs res en aquesta vida". Ai, carai, doncs deunidó... I aleshores em va dir: "Hi haurà un moment en què hauràs de començar a aprendre a dir que no; i si no aprens a dir que no, no fotràs res en aquesta vida", explica Mas.

Al seu 'Llapis de Memòria' també ha sonat 'Els anys' de Sisa. L'artista ha confessat que "és com un testament del Sisa perquè és del seu últim disc, ja que diu que està retirat. És pujolsià, missa pujolsiana amb això que diu dels "Àngels, àngels, àngels”. La cançó acaba amb aquest vers tan impactant: “Veient l’abisme, veient el cim”.

Mas ha compartit que és un gran admirador del Pau Riba i el Sisa, però ha afegit que "la gent no sap com és d’important el Quico per a la meva carrera, perquè els dos anys que vaig viure a Barcelona, cada dimarts a les set de la tarda anava a casa seva, a parlar i a sentir música. Quan estic amb ell no puc evitar d'abraçar-lo, perquè és extraordinari", diu l'artista.

'Quan tothom viurà l'amor' de Roger Mas i Cobla Sant Jordi és un dels altres temes que no han faltat al llapis de Mas. Com també ha sonat 'Anime Salve' de Fabrizio de André, cantautor, poeta i escriptor italià, un músic important pel protagonista del programa d'avui. "Va ser descobrir un cantautor que feia les cançons de tal manera que em va enamorar i em va influenciar molt. He après molt d’ell, la veu greu,..."

Acaba el programa amb 'Boogie' de Paolo Conte: "Pura literatura, un tràveling de cinema, una meravella".

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00