El Balcó
Sociedad

Article 47: Assetjament immobiliari i propietari absent

Coneixem el cas del Julián, que fa tres anys que viu amb problemes constants en un edifici de nova construcció d'un mateix propietari: "Sentim impotència, ràbia i sobretot indefensió".

Artícle 47: Assetjament immobiliari i propietari absent

Barcelona

En Julián va entrar a viure en un pis a Virrei Amat l'any 2021. Era un pis en un edifici d'un mateix propietari i de nova construcció, però tot i ser nou, al llarg d'aquests tres anys, en Julián i els seus veïns s'han trobat molts de problemes: l'ascensor no ha funcionat més d'un mes seguit, han tingut diversos talls de llum, han estat més d'un mes sense caldera i tot aquest estiu sense aire condicionat. La comunicació amb la propietat davant d'aquests problemes ha estat complicada i poc efectiva, ja que no s'ha solucionat mai del tot i, a més, van rebre una amenaça de no renovar el contracte quan s'acabés.

L'investigador expert en habitatge a IDRA i cofundador de Reviu, Jaime Palomera, ha analitzat a 'El Balcó' en cas d'en Julián i ha explicat com actuar davant la figura del propietari absent i l'assetjament immobiliari.

La figura del propietari absent

En Julián ha detallat que van tenir problemes des d'abans de signar el contracte. El mateix dia que havien de signar i entrar al pis els van avisar que la finca encara no tenia Internet, era setembre de 2021, ell i la seva parella teletreballaven, i no van poder tenir internet fins al gener del 2022. Després va començar a fallat l'aerotèrmia de l'edifici, "la caldera es va espatllar 50 vegades el primer any", i moltes vegades encara tenen problemes de pressió.

Un altre problema és el de l'ascensor. "Amb tres anys continuadament ha funcionat un mes i mig", ha lamentat el Julián, qui també ha detallat que hi ha un problema amb la mida de l'aparell, acusacions creuades entre la constructora i l'arquitecte i denúncies, de manera que no hi ha manera que funcioni. Per ell no és un problema massa gros, perquè viuen al primer pis, però els seus veïns del quart, la Teresa i el Llorenç, que tenen 80 anys, paguen 1400 euros i es van mudar a la finca, precisament, per l'ascensor, no han tingut cap bonificació. L'únic que s'ha ofert per part de la propietat és una bonificació de 50 euros: "Sembla que es rigui de nosaltres".

Palomera ha assenyalat que aquests comportaments són descriptius d'un "propietari absent". L'investigador ha lamentat que el dret a la propietat privada es concep com absolut i que dona dret a no reparar l'ascensor si no es vol, però la Constitució és clara: "El propietari té drets, però els llogaters també i té l'obligació de fer-se càrrec de qualsevol desperfecte".

Indefensió

Jaime Palomera ha recomanat tant al Julián i als seus veïns, com a qualsevol persona que visqui una situació similar, que s'uneixin per "presentar una demanda col·lectiva", ja que és un procés que "espanta" i ajuda a activar a qui "no està complint amb la seva obligació legal".

En Julián ha admès que han valorat aquesta opció, però alhora ha lamentat que senten molta impotència i indefensió: "És un desemborsament econòmic bastant gran i ens podem trobar que el jutge resolgui el contracte". Ells, assegura en Julián, només volen els serveis que estan pagant, però no els poden reclamar de manera legal, com qui reclama que una aspiradora tingui totes les funcions per les quals s'ha pagat.

Assetjament immobiliari

La figura del propietari absent no és l'única vulneració de drets que viuen en Julián i els seus veïns, l'anterior administradora de finques els va amenaçar en no renovar el contracte: "M'ho va dir a la cara, que el propietari tenia clar que no ens renovaria". En Julián ha exposat que mai han deixat de pagar el lloguer i que són uns bons inquilins, però donen "butlla".

Palomera ho té clar: "Segons el que diu la llei del 2007 d'habitatge, sou víctimes d'assetjament immobiliari". Tal com ha explicat l'expert en habitatge, "si la propietat de manera insistent no fa les millores que tocaria i dona a entendre que vol fer fora el llogater, és assetjament immobiliari", perquè en no fer millores, es crea un ambient desagradable i empeny als llogaters a marxar de casa seva.

En aquest cas, Palomera ha recomanat fer una demanada, però no per via judicial, sinó administrativa. Per fer-ho s'ha d'anar a l'oficina d'habitatge i tramitar una denúncia per assetjament. L'objectiu no és tant recaptar diners o multar, sinó "interposar-se perquè la immobiliària o el propietari arreglin els desperfectes".

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci...