Aquí Lleida
Sociedad

El ChatGPT irromp a les consultes mèdiques

A l'Aquí Lleida en parlem l 'Oriol Yuguero, Cap del Servei d'Urgències de l'Arnau de Vilanova

Oriol Yuguero. Cap d'Urgències de l'Arnau de Vilanova

Lleida

Pacients que pugen els resultats d'una analítica al CHAT GPT i, davant d'un diagnòstic fatal fet per la màquina, acudeixen "espantats" a la consulta, ràpidament per iniciar un tractament. El cap d'urgencies de l'Arnau ja ho ha notat, i en algun cas ha hagut de desmentir un problema oncològic.

Almenys el Cap d'Urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Oriol Yuguero té constància de 3 casos de pacients que han pujat els resultats d'una analítica a la intel·ligència artificial (escolta l'audio), i, davant d'un diagnòstic fatal fet per la màquina, acudeixen a la consulta ràpidament per iniciar un tractament. Són casos, algun que l'ha viscut el cap d'urgències, Oriol Yuguero, altres que li han explicat els seus companys. I d'allò que explica, en un d'ells, el diagnòstic del ChatGPT era encertat, un còlic biliar. En un altre, l'anàlisi de la maquina dirigia al pacient cap a un tractacment oncològic.

"Observar la cara de sorpresa i de felicitat del pacient", quan els desmenteix el seu diagnòstic, diu el cap d'Urgències, no te preu. Apunta que una màquina no ha de ser qui revisi una analítica, ni la solució al diagnosis. Creu que la intel·ligència artificial ha de suposar un canvi d'adaptació en el sistema sanitari, i que també tindrà impacte sobre els recursos. I, posa exemples: ajudar a gestionar millor els fluxes, i a què la gent utilitzi millor les urgències.