El BalcóEl Balcó
Sociedad

La massificació a la mar, la responsable de la multiplicació de les multes a embarcacions a la Costa Brava

Des de Mossos i SOS Costa Brava reclamen una normativa més clara i més recursos per fer front a les infraccions que són el doble que l'any passat

La massificació al mar, la responsable de la multiplicació de les multes a embarcacions a la Costa Brava

La massificació al mar, la responsable de la multiplicació de les multes a embarcacions a la Costa Brava

17:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1728063378809/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Qui no ha vist aquest estiu una petita embarcació arribant a motor fins a la sorra de la platja? O barques fondejades en zones on perilla la posidònia o navegant a tota velocitat? O petites cales de la Costa Brava on ja no caben més embarcacions? Els Mossos d'Esquadra estan preocupats i les multes a embarcacions recreatives s'han duplicat en un any a la Costa Brava.

Un total de 23 persones han estat denunciades aquest estiu pels agents de l'àrea marítima dels Mossos, quasi la meitat per fondejar en zones protegides on hi ha posidònia. Unes altres nou multes s'han posat per navegar en zones que estan reservades pels banyistes i també es va multar una persona per navegar sense la titulació de patró. Ecologistes i Mossos estan d'acord en què cal una normativa més clara i més recursos per reduir les infraccions.

La massificació

En Jordi Cruz, portaveu de la Comissió de medi ambient de SOS Costa Brava, ha denunciat a El Balcó que la massificació turística és un dels principals problemes que té la zona, tot i que no és nova, sinó que "ve de llarg". "A finals dels 90 ja es parlava dels límits i la saturació de la Costa Brava", ha recordat Cruz, qui també ha assenyalat que les embarcacions a nivell estatal s'han duplicat els últims vint anys: "Han passat de ser 13.000 a 30.000". A més, ha denunciat Cruz, hi ha llocs on s'ajunten desenes d'embarcacions: "Hi ha gent que vol nedar i no es pot si hi ha 50 barques".

De fet, l'inspector Jordi Oller, cap de la Unitat Marítima dels Mossos d'Esquadra, ha admès que el volum de les multes —23 al 2024— és baix tenint en compte la quantitat de gent que hi ha. A banda, també ha admès que la policia marítima intenta agafar una "actitud més pedagògica i didàctica" que no pas sancionadora envers les embarcacions. A més, també ha destacat que la majoria de persones tenen "un comportament disciplinat i cívic", tot i haver-hi alguns comportaments individuals incorrectes, derivats tant del "desconeixement", com també per "la mala fe".

La normativa

Des de SOS Costa Brava, també els preocupa que hi ha poques zones senyalitzades, que són les que provoquen multes. Hi ha, però, moltes altres zones "que no estan senyalitzades on la gent està fondejant". En aquests casos, ha explicat l'inspector Oller, la policia no pot sancionar: "No hi ha una prohibició expressa que prohibeixi ancorar sobre posidònia". De manera que les denúncies en zones no senyalitzades "no arriben enlloc".

Una altra part de la normativa que critica el grup ecologista és el canvi de 2014 que permet navegar sense títol: "Va ser l'estocada final", ha lamentat Cruz, "és com anar amb cotxe sense carnet".

En aquest sentit, l'inspector Oller ha coincidit amb Cruz que cal una normativa més clara i més recursos. De fet, ha explicat a El Balcó que des de la Unitat Marítima estan ampliant personal amb 43 efectius a escola, i també recursos, amb la compra de tres embarcacions i vuit motos nàutiques per accedir a les zones d'accés més difícil.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00