Sociedad

El Govern ha destinat més de 5 milions d'euros en cooperació a Palestina des de l'escalada del conflicte

Ho han confirmat fonts de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament a SER Catalunya quan fa un any de l'esclat de les tensions

Imatge d'arxiu: bandera de Palestina a la Universitat de Barcelona / Javier Mostacero Carrera

Barcelona

A les portes del primer aniversari de l'escalada bèl·lica a la franja de Gaza, fonts de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) han confirmat a SER Catalunya que el Govern ja ha destinat més de 5 milions d'euros en projectes de cooperació i ajuda humanitària a Palestina. La xifra encara podria créixer els propers mesos quan es tanqui l'exercici del 2024.

El territori és una prioritat del Govern en termes de cooperació exterior, explica el director de l'ACCD, Vicenç Margalef: "És un dels països prioritaris de la cooperació catalana des dels seus inicis i hi tenim un compromís històric". En diverses línies d'actuació i mitjançant la cooperació amb organitzacions locals i amb les Nacions Unides, Catalunya ha col·laborat en l'assistència humanitària als territoris palestins des de l'escalada del conflicte ara fa gairebé un any. Per Margalef, l'import de la quantitat destinada "fa palès el compromís enorme de la societat catalana amb Palestina".

Més de 2 milions cedits a les Nacions Unides

Segons han explicat fonts de l'ACCD a SER Catalunya, la gran part de les línies d'ajuda governamentals són al territori palestí, però també hi ha alguns projectes de cooperació en territori libanès amb menor pressupost. Dels diners destinats, Catalunya ha cedit més de 2 milions d'euros a UNRWA, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient.

Des que la massacre s'ha estès al Líban, algunes entitats catalanes com l'Associació Catalunya amb el Líban han incrementat la seva ajuda al país. El seu portaveu, Ghassan Saliba, explica que els falta "aigua, menjar i mantes". Des de l'ACCD xifren en 14 anys el temps que serà necessari per desescombrar els territoris bombardejats, i en 80 anys més els que caldran per reconstruïr-los.

80 anys per reconstruïr Palestina

Malgrat la cooperació existent, Saliba reclama més compromís polític per pressionar Israel i aturar el conflicte. Demana que Catalunya -i també Espanya- com a territoris europeus, es comprometin a no vendre armes al govern de Netanyahu, ni tampoc fer negocis amb empreses israelianes mentre el conflicte continui obert. Saliba considera clau arribar a un acord de pau a Gaza, que repercutirà, assegura, en un segon acord de pau al Líban.

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00