Màrius Carol: "El pare del meu sogre va ser un mort vivent acabada la Guerra"
El periodista i escriptor publica 'El nen dels escacs' sobre un dolorós capítol familiar de repressió franquista
ENTREVISTA. Màrius Carol
26:25
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1728217493230/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
La pel·lícula 'La trinchera infinita' (2019) del trio de directors basc Arregi-Garaño-Goneaga rescatava la figura de Manuel Cortés, alcalde republicà de Mijas (Málaga) que després de la Guerra Civil va viure 30 anys en un forat a casa seva amagat dels franquistes. El pare del sogre del periodista i escriptor Màrius Carol va patir una experiència semblant. Antoni Lloret, sastre i tinent d'alcalde d'ERC de Sant Sadurní d'Anoia, va passar deu anys de la seva vida amagat a les golfes del seu domicili, primer, i en la masia d'uns coneguts, després, fugint de la repressió sagnant dels vencedors de la guerra. Ara, Carol ha recuperat la seva memòria a 'El nen dels escacs', editat per Columna. "Hi van haver molt talps durant la guerra. Arran de la presentació del llibre, se'm va acostar gent que recordava casos semblants al de l'Antoni Lloret", diu l'exdirector de La Vanguardia en una entrevista al 'Tot és comèdia'.
Les cartes
El nen dels escacs a qui fa referència el títol és el mateix sogre de Carol que, mentre el pare va estar amagat, rebia per carta problemes d'escacs que li feia arribar suposadament un amic del seu progenitor. Cal dir que el nen i la seva germana es pensaven que el pare havia mort fugint cap a França acabada la guerra, això és el que la mare els va dir per evitar que el poguessin "delatar" involuntàriament si el veien a casa o pel poble. L'aïllament forçat va durar deu anys, del 1939 a l 1949, fins que van decidir que ja no corria perill, però quan es va entregar a les autoritats municipals va ser víctima d'una trampa.
Hemingway i companyia
'El nen dels escacs', a més de relatar el drama real del sastre de Sant Sadurní d'Anoia, dibuixa el context històric dels últims dies de la guerra i els primers anys de la repressió al poble i a la resta de Catalunya -és escruixidor el capítol de la violació en grup d'una nena per part de quatre soldats de la Guàrdia Mora de Franco-. I també posa el focus, en paral·lel, en els reporters, fotògrafs i escriptors estrangers que van cobrir el conflicte bèl·lic. Tot plegat, per la troballa que Màrius Carol va fer d'una fotografia feta a les vinyes del Penedès on es veuen, entre d'altres, Ernest Hemingway i el fotoperiodista Robert Capa.
Capote
Hem aprofitat la presència de Màrius Carol al programa per recordar la figura de l'escriptor nord-americà Truman Capote del qual s'acaba de commemorar el centenari del naixement. Carol va immortalitzar a la novel·la 'L'home dels pijames de seda. Tres estius de Truman Capote a Palamós' l'estada de l'autor de 'A sang freda' a la Costa Brava a principis dels anys 60, on s'hi va instal·lar per escriure aquesta obra fundacional del gènere de no ficció.