Aquí Catalunya
Sociedad

Expedient Tiscar: buscar l'assassí amb els registres de l'Església

Els investigadors tenen al seu abast tecnologia punta, però necessiten mètodes rudimentaris per fer l'arbre genealògic i posar noms i cognoms a l'assassí i violador de l'Elisa Abruñedo

Expedient Tiscar: buscar l'assassí amb els registres de l'Església

Barcelona

Es tracta d'una investigació de pel·lícula, i aquest cop no és als Estats Units, sinó a Espanya, a Galícia. Tot comença el diumenge 1 de setembre del 2013, som a Lavandeira, un poble de Galícia, a quinze minuts de Ferrol, i l'Elisa Abruñedo, de 46 anys, mare de dos fills i treballadora en una residència d'avis, desapareix després de sortir a caminar sola.

A Lavanderia tothom es coneix, amb prou feines són dos-cents habitants, però aquell dia encara hi ha menys persones del que és habitual. Molts veïns, entre els quals el seu marit, han anat al cementiri. Hi ha el funeral de dos veïns que han mort en un accident de cotxe.

L'assassí i violador de l'Elisa pot ser que sigui un foraster. El poble no és remot, però tampoc no és un lloc de pas, i un motiu, pel qual anar, és la caça. Com que a l'Elisa l'han matat amb un ganivet de caçador i aquell mateix dia hi havia una batuda de porcs senglars, el primer lloc on mira la Guàrdia Civil és en el vedat de caça i els participants que hi havia inscrits.

Els investigadors agafen la família que comparteix més ADN amb el sospitós, i li intenten fer l'arbre genealògic. En el seu dia van aconseguir treure restes biològiques del seu agressor. Li han de trobar un parent, han de mirar enrere, i després endavant, i veure on acaba la branca familiar actualment. I per fer-ho, tenen els registres de les parròquies, perquè abans del registre civil, eren els capellans els que apuntaven els naixements, bodes i defuncions, i també els fills il·legítims.