El BalcóEl Balcó
Sociedad

'Shahid', la realitat dels infants a Cisjordània: "Tenen molt interioritzat que els poden matar"

Andreu Merino, coautor amb Joan Girant del documental 'Shahid', ha explicat a El Balcó com viuen els nens i nenes palestins el conflicte i la mort que els envolta

'Shahid', la realitat dels infants a Cisjordània: "Tenen molt interioritzat que els poden matar"

'Shahid', la realitat dels infants a Cisjordània: "Tenen molt interioritzat que els poden matar"

19:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1728324003111/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

A la pantalla hi ha dos nens jugant, perseguint-se per un descampat amb caniques a les mans. Una escena quotidiana que pren un sentit completament diferent quan aquests nens estan en un descampat ple de runa i amb un mur de formigó que el limita. Un dels nens li diu a l'altra: "Mira que he trobat". És un llançamíssils, una mena de plat de ferro que se'l passen com si fos un frisbee, un disc volador.

Són dos dels infants protagonistes del documental "Shahid" que es podrà veure a partir de dimecres a Movistar Plus. El documental retrata la vida i quotidianitat dels nens que viuen a Cisjordània. Com els marca el conflicte, la violència, la mort de familiars i coneguts i com és viure sota una ocupació militar que cada any provoca la mort de 30 menors. Avui a 'El Balcó' viatgem al camp de refugiats de Jenin, el dia que fa un tot just un any de l'atac terrorista de Hamàs sobre Israel, que ja s'ha emportat la vida de 12.000 menors a la Franja de Gaza.

Shahid

Shahid és màrtir en àrab i, pels palestins, qualsevol que mor a mans d'Israel. Una de les escenes del documental és la vetlla d'un noi que acaba de ser assassinat, amb una mare destrossada a qui li diuen que ha d'estar orgullosa perquè els el seu fill és un Shahid.

I parlant-ne, un dels infants, convençut que seguirà aquest camí. "Cap d'ells pot assegurar si el mataran o no, però tenen molt interioritzat que pot passar", ha explicat Andreu Merino, coautor amb Joan Girant del documental, "el que veuen és que un dia disparen al tiet, l'altre el cosí ha marxat de casa i el següent que la família té por". La seva gran pregunta és què passarà amb ells.

Ser un infant a Cisjordània

Els infants, com els adults, tenen por, i durant el seu dia a dia, moltes converses giren entorn de l'últim atac o mort per part d'Israel. Tenen molta informació sobre què passa a l'altre territori palestí, Gaza: "Tothom està pendent, tenen familiars a Gaza".

La por, lamentablement, no és només pels atacs i les morts, sinó també per la "molt habitual" detenció administrativa, que permet a Israel detenir "de manera indefinida i sense saber de què t'acusen" a palestins. A l'any, es detenen 700 menors, la majoria per llençar pedres a l'exèrcit durant les manifestacions.

Una realitat de primera mà

Al documental, Merino i Girant han estat capaços de veure la realitat dels menors, gràcies a haver estat abans a Palestina, però sobretot gràcies al Yasher i la Hala, el seu fixer i productora que els han ajudat a comprendre totes les històries i a poder anar d'un lloc a l'altre esquivant els cada vegada més durs i aleatoris controls de l'exèrcit israelià.

La realitat que s'han trobat a Cisjordània és "colpidora", perquè no han pogut reconèixer els paisatges que havien vist mig any abans. Hi han vist odi, "odien a Israel i Israel els odia a ells", però també "poc coneixement entre uns i altres". Però sobretot, el que han vist és una intensificació de l'ocupació a la zona: "La violència era el pa de cada dia, i ara molt més". Cada dia, nous morts, anunciats i infants assumint que poden ser els següents.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00