Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Francesc Fàbregas: "Una cosa amb la qual al·lucino és amb la facilitat que circula el material per Internet"

El fotògraf i creador de formats televisius ha passat pels micròfons del 'Llapis de Memòria'

NaN:NaN:NaN

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1728386722866/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Avui ha passat pel 'Llapis de Memòria' Francesc Fàbregas, fotògraf i creador de programes de TV com Sputnik. Ha treballat a diferents publicacions musicals, tan mítiques com 'vibraciones' i 'Rockdeluxe'. Les seves fotos s’han vist en exposicions a Catalunya, País Basc, França, Japó, Argentina, Eslovàquia...

El programa ha començat amb 'Impossible Germany' de Wilco: "Els vaig descobrir al Festival de Benicassim, l'any 2006. Actualment, és un dels meus grups de referència. M'agraden les seves melodies i la veu de Jeff Tweedy i, en aquesta cançó, és espectacular el solo de la guitarra de Nels Cline". Ha sonat 'Domino dancing' de Pet Shop Boys i això és el que es podia llegir en una crònica d'un concert que van fer a la seva primera gira (a finals dels 80): “No es van conèixer en una discoteca sinó en una botiga de discos. Les lletres de Tennant no es canten ni es criden sinó que es declamen. Les lletres, que mai són estridents discursos polítics demagògics, solen ser iròniques amb astutes observacions socials contra la brutalitat de Tatcher. El terme de moda al seu màrqueting sempre ha sigut 'Promoció escassa' amb un Tennant desconfiat perquè va ser testimoni de com es pot dessagnar el pop en només un instant a l’època en què va ser redactor de la revista Smash Hits”.

El primer disc és de l'any 1986 i la primera gira no la van fer fins a l'any 1989, després de publicar 'Introspective', el disc on pertany aquest 'domingo dancing'. Una gira a la qual va assistir Fàbregas amb la seva càmera. Al programa ha explicat que "possiblement 'Pet Shop Boys' és un dels grups més transversals de la música pop electrònica. Vaig poder fotografiar-los, per primer cop, a Wembley Arena, 1989. En aquell concert Tennant anava caracteritzat com un bisbe. Quan necessito una mica d'energia PSB em dona marxa".

Fàbregas va començar a treballar a principis dels 80 i ha estat director i productor de programes culturals, musicals i especials. Va crear i dirigir 'Sputnik' (Premi Ciutat Barcelona l’any 1991) i també premis internacionals. També ha impulsat programes com Karakia, Silenci, Loops, Òpera en texans... Es van diferenciar dels programes musicals que hi havia sotmesos a discogràfiques. “Ens vam trobar un grup de gent que volíem canviar i revolucionar el panorama de la televisió i portar endavant un programa de música com Sputnik", diu Fàbregas.

Sona 'Badlands' de Bruce Springsteen, l'artista que més ha fotografiat Fàbregas i el més agraït, explica el fotògraf. "No em canso de dir que va ser un privilegi quan la discogràfica CBS em van proposar ser el fotògraf oficial del primer concert de Bruce a Barcelona, l'any 1981". De fet, el seu llibre 'Bruce Springsteen, Barcelona 1981' comença explicant això:· "La noche del 21 de abril de 1981, Bruce Springsteen actuaba por primera vez en el Palau d’Esports de Barcelona. Tuve la suerte de ser el fotógrafo oficial de este concierto para la discográfica CBS". A més, explica com aquella nit no estava habilitat l'espai reservat pels fotògrafs.

'Heroes' de Bowie és un altre tema que forma part de la vida del fotògraf musical. "Era el primer cop que anava a cobrir un concert a l'estranger. Anava a París acompanyat de l'amic Àngel Casas. Vaig quedar molt satisfet del resultat d'aquelles fotos. Les fotos d'aquell concert sempre que les miro em sorprenen. David Bowie un dels artistes més importants de la història de la música", confessa Fàbregas i afegeix que 'Angel Casas', director de la revista 'Vibraciones' li va donar l'oportunitat l'any 1974 de treballar-hi i gràcies a ell va gaudir dels moments més importants de la música a Catalunya, tal com ha explicat al programa.

Fàbregas ha fotografiat a artistes com David Bowie, Bruce Springsteen, Elton John, Madonna, Bjork, Prince, U2, Stones, Lou Reed... i també catalans com Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Serrat, Raimon, Gato Pérez, Pau Riba o Jaume Sisa. El fotògraf ha explicat que sovint, quan arribava a casa, la roba i la maleta de feina anaven directament a la dutxa per treure's la suor i els vòmits dels altres de sobre.

'Is this love' de Bob Marley és un dels altres temes que ha sonat al 'Llapis de Memòria' del fotògraf. Ell va assistir al concert del jamaicà a Eivissa: "Quan va començar a sonar la música, tot l'escenari era un espectacle. La música, els seus peculiars moviments... Semblava que estava veient una obra de dansa contemporània. Probablement l'artista més universal", diu.

Una altra cançó ha estat 'Powderfinger' de Neil Young: "Un gran record del primer cop que el vaig veure actuar a Lyon. Anava amb la meva dona embarassada de David, el nostre primer fill. També m'acompanya habitualment al laboratori, mentre feia el revelatge de fotografies. Sempre que l'escolto se'm posa la pell de gallina". 'God only knows' de Beach Boys és un dels grups de referència de la joventut del fotògraf: "Cançons com 'Barbara Ann' i 'Good Vibration' del disc 'Smile Smile' s'escoltaven a totes les festes i revetlles", explica.

I per acabar, 'Lucy in the sky with diamons' dels Beatles ha estat la cançó que ha escollit Fàbregas per tancar el seu 'Llapis de Memòria': "Un altre disc imprescindible. M'encantava aquella cançó tan abstracta que tothom ballava, sense saber ben bé el seu significat. Més endavant vaig saber que els Beatles quan van fer aquesta cançó veien el món de colors".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00