"La primera vegada que vaig consumir cocaïna ja sabia que era addicta"
La Montse fa 80 dies que està sòbria, però en menys d'una setmana entrarà a l'última fase de la seva recuperació: quatre mesos ingressada per tornar per recuperar la persona que havia estat
"La primera vegada que vaig consumir cocaïna ja sabia que era addicta"
26:19
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1728488107947/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Fa cinc setmanes la Montse va crear el seu compte d'Instagram, Rumbo a la Libertad, on va explicant el seu procés de desintoxicació. Va provar la cocaïna als 20 anys, quan estudiava a Barcelona i va caure des del dia u: "La primera vegada que vaig consumir, sabia que era addicta". Ara, amb 26 anys ha decidit dir prou i d'aquí cinc dies es tancarà en un centre terapèutic durant quatre mesos per "reconstruir altra vegada la persona que he perdut".
La Montse ha explicat la seva història a 'El Balcó', en companyia de la Maria Jesús, que ser addicta abans de formar-te com a terapeuta i ajudar a persones que, com ella, estan malaltes. La Maria Jesús li ha explicat a la Montse que aquest és "el pas definitiu" per la seva recuperació i tornar-se a veure a ella mateixa:" Haurà d'aprendre noves habilitats i també a "sentir, moure's i respirar d'una altra manera".
El dia a dia amb la cocaïna
Al principi, la Montse consumia caps de setmana puntuals, després era cada cap de setmana, fins que va acabar consumint en el seu dia a dia. Els seus familiars i amics se n'adonaven, n'havien parlat, però ella no volia afrontar-ho. L'addicció li va costar molt, tant en temps com en diners, va arribar a tenir un deute de 12.000 euros que ha pogut saldar gràcies a la llei de segones oportunitats: "Els meus deutes s'amagaran i no els hauré de pagar, però és molt dur".
També va perdre molt en persones, especialment en ella mateixa: "Et canvia, oblides la persona que ets". S'allunyava dels seus amics perquè buscava el consum, abans que la família i els amics, ja no parlava amb la família ni els amics de tota la vida i va arribar un punt que li feia vergonya sortir de casa, per la culpa; volia controlar la situació, però no podia. Era addicta. Intentava cada dia convèncer-se a ella mateixa que no consumiria, però quan sortia de la feina, ja estava anant amb el cotxe a consumir, fins a l'endemà.
Dir prou
La Montse ja porta 80 dies sense consumir. Va dir prou després de veure com la seva família "es trencava". Va arribar al límit un dia que va començar a consumir a les tres de la tarda i "de sobte" es van fer les vuit del matí: "Mai havia consumit tant". Ella i la seva amiga es van enfadar i allí va entendre que es podia morir. Va anar a la farmàcia i va demanar medicació per fer una sobreingesta, i d'allà fins al CAP, on va demanar l'ingrés. Els seus pares mai la van deixar de costat.
Els primers dies van ser molt durs per ella: "Només pensava en la meva família", i també en la cocaïna, que l'acompanyava cada dia i de sobte havia desaparegut. "Estava irritable i no volia escoltar ningú", ha recordat. I això van ser les dues primeres setmanes, però també l'última. Aquest va ser el primer pas, 40 dies a l'hospital de salut mental, que van anar seguits de 40 dies a l'hospital de dia, fase on està ara abans d'ingressar al centre terapèutic.
Recursos
El centre on entrarà la Montse és concertat, haurà de pagar. Ha lamentat que no hi hagi aquest tercer pas de manera gratuïta i que no hi hagi centres públics especialitzats en consum de cocaïna. Joan Colom, subdirector general de drogodependències del Departament de Salut, ha explicat que l'any 2023 van atendre gairebé 3500 persones per addicció a la cocaïna, un 23% del total dels pacients. A més, ha argumentat que la xarxa pública és un model general i no específic en cada substància.
La Montse, però, ha assegurat que "falten places" i que els tractaments que realment funcionen són els individualitzats. Per la seva banda, la Maria Jesús ha admès que falten recursos públics per poder fer una atenció personalitzada com la que es fa en un centre concertat o privat. I d'aquí, que la Montse hagi creat una recollida de firmes per aconseguir la creació d'un centre públic especialitzat en cocaïna.
Laura Polo Dalfó
Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...