Economía y negocios

BNEW 2024 finalitza una exitosa edició superant els 12.700 visitants professionals

BNEW 2024 finalitza una exitosa edició superant els 12.700 visitants professionals

Barcelona

La cinquena edició de la Barcelona New Economy Week (BNEW), organitzada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), s'ha consolidat com el gran esdeveniment de referència per a la nova economia amb una participació rècord de professionals assistents.

Durant aquests últims quatre dies, 12.746 professionals –7.522 presencials i 5.224 online-, han gaudit de tots els panells, sessions i debats sobre els nous reptes socioeconòmics que encaren les empreses, grans corporacions i startups en el desenvolupament de la indústria 4.0. Aquesta nova edició de BNEW ha estat l'oportunitat perfecta per establir els més de 10.129 contactes de networking que s’han realitzat a través de la plataforma digital d'última generació desenvolupada específicament pel CZFB.

Pere Navarro, delegat de l'estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ha ressaltat, com a balanç final d'aquesta cinquena edició: "BNEW ha superat totes les expectatives d'assistència en una edició que ha contribuït a posar llum davant la gran quantitat de canvis i avenços que s'estan produint i per als quals hem d'estar preparats. Novament, hem tornat a generar noves oportunitats de negoci, a crear aliances per donar respostes a grans reptes, a compartir coneixement i experiències entre professionals. En només 5 edicions BNEW ha contribuït a posicionar la ciutat de Barcelona com una de les grans capitals mundials de la nova economia". Així mateix, Navarro ha anunciat que des del Consorci ja estan treballant en la sisena edició de l'esdeveniment que se celebrarà en 2024, i que aviat donaran a conèixer les noves dates.

Per la seva banda, Blanca Sorigué, directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ha constatat que "BNEW ha connectat entre si tots els sectors que hem reunit -talent, sostenibilitat, mobilitat, salut, aviació i indústria digital- perquè vivim en un món molt dinàmic i que està contínuament canviant. Cap sector avui dia es pot entendre sense tota la resta". Sorigué ha afegit que "després d'aquesta cinquena edició podem afirmar rotundament que BNEW s'ha consolidat com una cita imprescindible entre el sector B2B que evoluciona cada any per oferir un esdeveniment únic i disruptiu amb una posada en escena espectacular".

L'edició de 2024 ha donat protagonisme a set verticals claus interconnectades entre si: Digital Industry, Mobility, Sustainability, Aviation, Talent, Health i Experience. Set grans temàtiques que han promogut les sinergies entre ells per debatre sobre l'aplicació de noves tecnologies i fer front als reptes de la nova economia. DFactory Barcelona, l'ecosistema d'indústria 4.0 de referència internacional impulsat per la Zona Franca de Barcelona, ha convertit Barcelona en la capital mundial de la nova economia, reunint més de 350 speakers que han ofert 140 hores de contingut distribuïdes en 100 panells, sessions i debats.

Healthtech: accessible i sostenible

En l'última jornada del BNEW ha destacat la celebració d'una sessió sobre l'aplicació de les noves tecnologies en el sector de la salut que està comportant grans avenços mèdics i permetent operacions que abans no eren possibles. Santiago de Torres, president Executiu d'Atrys Health, ha moderat aquesta sessió que ha comptat amb la participació de Josep Maria Campistol, director general de l'Hospital Clínic de Barcelona, Manel del Castillo, director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, i Montserrat Vendrell, sòcia cofundadora d'Aliath Bioventures.

Josep María Campistol ha explicat que "estem en un moment molt complex de la sanitat a nivell mundial per l'augment significatiu de la demanda, la manca de professionals i el finançament. Això genera problemes de sostenibilitat, accessibilitat i equitat. L'única manera de revertir aquesta situació és la tecnologia. Un futur millor requereix disrupció, atreviment i nous perfils sanitaris".

Per la seva banda, Manel del Castillo ha destacat que "cada vegada veiem més clar que si volem millorar l'accessibilitat hem de baixar les càrregues de treball de menys valor afegit dels professionals, amb altres professionals de suport i amb l'ajuda de les tecnologies. La tecnologia és un gran aliat, que ens permet fer l'anomenat hospital líquid: tenir els pacients a casa i atendre'ls gràcies a la telemedicina. D'aquesta manera, la tecnologia pot ser un element d'humanització, que ens permeti mirar, escoltar i atendre millor els pacients".

I finalment, Montserrat Vendrell, ha comentat que ha destacat com els inversors tenen un paper clau per analitzar les disrupcions que van sorgint, quin potencial tenen "qui pagarà per això, quins hospitals podrien beneficiar-se, com respondrà el mercat, els pacients... Veiem tecnologies molt bones però el repte és veure com poden introduir-se en el sistema. Hem de donar suport a la tecnologia perquè el seu impacte és transversal en el món de la salut, avenços com la IA estan transformant tota la cadena de valor i té un gran potencial per millorar els diagnòstics i tractaments, i la sostenibilitat del sistema".

Projeccions Estratègiques per al Desenvolupament de Rutes Aèries a Espanya

Una altra de les ponències destacades de la jornada d'avui ha estat "Projeccions Estratègiques per al Desenvolupament de Rutes Aèries a Espanya en un Context Mundial"' del vertical BNEW Aviation, que enguany s'ha estrenat com a vertical destacat. El debat, moderat per Jaume Adrover, CEO de GPA, ha tingut com a ponents Ignacio Biosca, director de Dades i Mercat Aeronàutic d'AENA, Jordi Pla, Interim Chief Network and Strategy Officer de Vueling, i Gabriel Schmilovich, director general d'Estratègia de Volotea.

Aquesta sessió ha ofert una visió integral sobre la competitivitat d'cerEspanya en el desenvolupament de la connectivitat aèria, tant present com futura, considerant les aerolínies, la infraestructura aeroportuària i la demanda actual, avaluant la seva capacitat per continuar creixent.

Durant la seva intervenció, Ignacio Biosca ha posat en relleu que “Espanya és el cinquè país del món en nombre de passatgers, just darrere de països amb una dimensió més gran, com els Estats Units, la Xina o l’Índia. Això, en si mateix, significa que som molt competitius, perquè per competir necessitem moltes rutes que siguin rendibles. De fet, l’Associació d’Aeroports, en les seves previsions de trànsit, ens diu que el 2050 continuarem estant en aquesta posició. Això ens reafirma com a destinació turística, però també hi ha altres factors a tenir en compte, com la capacitat dels aeroports, els costos i les operacions eficients”.

A parer de Jordi Pla: "Barcelona ja és un hub aeri amb valors molt significatius; té una bona ubicació geogràfica i uns serveis de baix cost que ofereixen avui en dia múltiples destinacions de curta distància. Aquesta connectivitat de curt radi permetrà seguir creixent i arribar a ser un aeroport amb encara més connexions a llarga distància. Així mateix, és fonamental donar importància a la competitivitat directa, però sense subestimar la competitivitat indirecta: encara que a Vueling predomina el punt a punt, també oferim aquesta connectivitat entre altres ciutats secundàries”.

Finalment, Gabriel Schmilovich ha comentat que “el tren és un mètode estratègic, ja que alguns passatgers poden arribar en avió i acabar el trajecte en tren. Això permet augmentar les oportunitats dels clients. Tenim com a repte que la indústria sigui sostenible, reduir les emissions de CO2, però és una tasca de tots. Necessitem institucions que ens puguin oferir el SAF, el combustible més ecològic i net, perquè el futur de l’aviació es pugui desenvolupar de manera més sostenible”.

El paper dels joves en la nova economia

Dins del vertical BNEW Talent els alcaldes de Viladecans i Cerdanyola del Vallès, i les alcaldesses de Gavà, Sant Feliu de Llobregat i Sant Boi de Llobregat, han presentat els seus projectes per dinamitzar els joves i motivar-los amb reptes tecnològics i sostenibles.

De la mateixa manera, l'última jornada de BNEW també ha acollit una sèrie de trobades en les quals 30 startups, seleccionades entre les 170 startups participants en BNEW 2024, han pogut explicar els seus projectes i compartint el seu talent amb diferents inversors i corporates.

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha confirmat que hi haurà sisena edició de la Barcelona New Economy Week l'octubre del 2025.