Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Jordi Viñas: "L'IBI no el tocarem i la taxa d'escombraries, si s'ha de pujar, serà el mínim possible"

L'alcalde de Salt i home fort d'esquerra a Girona assegura que el debat sobre el lideratge intern d'ERC no s'ha de centrar en les persones que hi haurà al capdavant de la formació sinó en els projectes que es presentin

Aquí Girona (11/10/2024)

28:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/ser_girona_aquigirona_alt56_20241011_110000_113000/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

En una entrevista al programa Aquí Girona de SER Catalunya l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha explicat que aquest any l'Ajuntament no pujarà l'IBI i que si s'ha de apujar alguna taxa serà la d'escombraries, però "el mínim possible". L'any passat la taxa de residus domèstics ja va passar dels 167,67 euros als 217,97 euros anuals. En aquest sentit, Viñas ha volgut explicar que el possible augment de la taxa ve motivat per la legislació europea que en els pròxims anys obligarà a cobrir les despeses del servei amb el qual es recull mitjançant la taxa.

Pobresa i manca d'habitatge

Salt és un dels pobles de Catalunya amb una renda per càpita més baixa, amb una mitjana de 12.000 euros anuals. En aquest sentit, l'alcalde ha volgut explicar que per fer front a aquesta situació estan aplicant "polítiques d'habitatge i ocupació". En aquest sentit, ha afirmat, per una banda, que des de l'Ajuntament fa temps que impulsen que empreses inverteixin a la ciutat, i, per altra banda, ha afirmat sense embuts que la política d'habitatge que ha fet Salt és de "les més importants del país". L'alcalde ha dit durant l'entrevista amb en Carles Couso que el consistori ha comprat uns 200 pisos per posar-los a disposició de persones necessitades, així tot ha etzibat dues crítiques, una per la Generalitat i una altra pels bancs: "fem molta política d'habitatge que no ens tocaria fer a nosaltres, que tocaria fer al govern de la Generalitat" i ha conclòs les explicacions sobre aquest tema dient que "els habitatges buits que estan en mans del banc han de passar a estar en mans de la gent".

Delinqüència i immigració

El 40% de la població de Salt és d'origen estranger, aquest fet ha provocat que moltes vegades, des de l'extrema dreta, es vinculi una hipotètica inseguretat en el municipi amb aquest nombrós col·lectiu migrant. En aquest sentit, l'alcalde, Jordi Viñas ha estat molt contundent: "els col·lectius no són els que perpetren els delictes, són les persones". Encara en matèria de seguretat, Viñas ha volgut expressar que tot i que els fets penals han pujat un 2% en un any a la ciutat se situen per sota de la mitjana gironina, que sobrevola un 4% d'augment. L'alcalde de Salt també ha volgut explicar que els delictes de seguretat viària han caigut un 95, els de salut pública un 69% i els de violència domèstica un 12%. Així i tot, de gener a juny la ciutat ha registrat 399 furts i 41 robatoris amb violència, en aquest sentit l'alcalde ha explicat que "la nostra feina és dotar els agents de les màximes eines possibles i invertir en seguretat (càmeres, urbanisme, llum...)".

El nou Campus de Salut

Jordi Viñas no ha volgut entrar en terminis, però si que ha volgut deixar clar que "qui no vegi que el Campus de Salut és ja una realitat s'equivoca, fa molts anys que treballem i ara ja tenim tangibles". En aquest sentit, l'alcalde ha admès que "aviat, un cop resolts els tràmits urbanístics, ja podrem entregar els terrenys a la Generalitat".

Crisi interna a Esquerra

L'alcalde de Salt i home fort d'ERC a Girona, va ser el número dos dels republicans a la demarcació en les últimes eleccions al Parlament, no ha volgut desvetllar a quina candidatura donarà suport en el Congrés Nacional d'ERC del 30 de novembre, però si que ha explicat que "els debats de les persones m'importen relativament poc, hi ha d'haver un debat intern de propostes pels pròxims 8-10 anys".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00