"Soc filla de pescador, neta de pescador i besneta de pescador, i no voldria que això s'acabés"
L'Alba, de 23 anys, és la pescadora més jove de Catalunya i ara la primera a rebre una ajuda per comprar la seva primera embarcació per fomentar el relleu generacional
"Soc filla de pescador, neta de pescador i besneta de pescador, i no voldria que això s'acabés"
12:32
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1728667851175/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
L'Alba té 23 anys i és la pescadora més jove de Catalunya. Fa tres mesos que s'ha pogut comprar la seva pròpia embarcació, que la té atracada al port de Barcelona. Una embarcació de 50.000 euros que ha pogut comprar gràcies a una ajuda de la Generalitat de 15.000, per fomentar el relleu generacional dins del sector de la pesca. Un problema cada vegada més greu que ara s'està intentant revertir.
Al gener explicàvem que, a Catalunya, cada vegada hi ha menys pescadors. En els últims 20 anys s'han perdut gairebé la meitat de les embarcacions pesqueres: de 1300 a 600. Els motius que ens van explicar els pescadors són la incertesa del sou —no saber quant es cobrarà a final de mes— i les traves administratives. Davant aquest problema, la Generalitat ha mogut fitxa i ha decidit invertir 19 milions d'euros en ajudes al sector pesquer: una part anirà destinada a un programa de pràctiques remunerades; i l'altra a ajuts per la compra d'embarcacions, com és el cas de l'Alba, la primera que ha rebut aquesta subvenció.
Una vida al mar
A l'Alba l'apassiona el seu ofici: "Em ve de família, el corre per la sang". Amb molt pocs anys l'Alba ja sabia quina era la seva passió. Pujava al vaixell amb el seu pare, mirava i aprenia: ella volia ser pescadora, com el pare, l'avi i el besavi. "Soc filla de pescador, neta de pescador i besneta de pescador, i no voldria que això s'acabés", ha constatat l'Alba, "en un futur voldria que els meus fills fossin pescadors".
La seva pesca és artesanal, amb tècniques tradicionals i poca tecnologia, per respectar el medi marí. Creu que és important que segueixi sent així i el coneixement es traslladi de generació en generació, com ho ha fet el seu pare amb ella: "És clau per seguir protegint el nostre mar". El problema és que ja no hi ha joves que es vulguin dedicar a aquest ofici. L'Alba, però, ha assegurat que treballar al mar "ofereix un sense fi de possibilitats per totes les edats", des de joves que entren al mercat laboral, fins persones més grans que volen nous objectius.
El dia a dia
Aixecar-se a les quatre de la matinada, preparar el dinar i sortir a la mar. Pescar, recollir les xarxes i anar-lo a vendre. Quin és l'horari? "No tens hora, no tens un temps de referència, si t'has de quedar de sol a sol, t'has de quedar". La de l'Alba és una feina molt sacrificada, però tot això ella ja ho sabia, veient com el seu pare ha envellit amb la mar, però això no la fa tirar enrere: "Si t'agrada el mar i t'apassiona no et fan mal ni les matinades, ni el fred ni el llevant o ponent".
La gent de la seva edat no entén que es dediqui a la pesca, es pensen que ho fa amb una canya i rebutgen l'olor a peix, però ella no s'avergonyeix: "Sí, faig olor a peix, però estic orgullosa perquè m'encanta la meva feina".
Laura Polo Dalfó
Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...