L'art del formatge artesanal al 'Tot És Comèdia' des de la Seu
Programa especial amb motiu de la Fira de Sant Ermengol
Tot És Comèdia (13/10/2024) | Especial Fira de Sant Ermengol de La Seu d'Urgell
48:29
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1728825257733/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
La Seu d'Urgell
El 'Tot És Comèdia' s'ha desplaçat fins a la sala de plens de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, per donar la benvinguda a una nova edició de la Fira de Sant Ermengol i la de formatges artesans del Pirineu, que se celebrarà del 18 al 20 d'octubre. Un any més, la capital de l'Alt Urgell acull aquesta fira de fires gairebé mil·lenària -es va fer per primera vegada l'any 1048-, que l'edició anterior va aplegar ni més ni menys que setanta mil persones. És a dir, va ser un èxit rotund -la Seu d'Urgell té al voltant de dotze mil habitants-, però així i tot l'edició d'enguany ve carregada de novetats, tal com ens han avançat l'alcalde de la Seu Joan Barrera i la regidora de promoció econòmica Gemma Tó.
Canvi d'ubicació i noves propostes
Després d'uns anys ubicada al Pavelló de la Seu d'Urgell, aquesta nova edició de la Fira de Sant Ermengol i de formatges artesans del Pirineu se celebrarà al bell mig del nucli urbà i tindrà un recorregut circular. Una aposta valenta per part de l'alcaldia -era un dels punts destacats que duia en el programa electoral-, perquè tal com assegura Joan Barrera "amb la ubicació anterior, els visitants marxaven sense conèixer l'essència de la Seu. D'aquesta manera, ens assegurem que tothom també tingui l'oportunitat de visitar el nostre centre històric". L'alcalde també ha afirmat que "per nosaltres, juntament amb la Festa Major, la Fira de Sant Ermengol és l'esdeveniment més important de l'any". A més, l'edició d'enguany incorporarà la Fira Xica; un recorregut dedicat als més petits perquè es vagin familiaritzant amb el món dels formatges.
Formatges artesans i pastors
Per conèixer els secrets del formatge artesà, hem comptat amb el testimoni de la Judit Carreira de l'Abadessa; una microformatgeria urbana ubicada al centre de la Seu. Fa anys i panys que la Judit es dedica al sector formatger, on hi va anar a parar després de formar-se com a ramadera a finals dels noranta. En aquella època, pràcticament no existien propostes acadèmiques d'aquest ram. Però això va canviar l'any 2009 quan es va fundar l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya. La directora del centre, la Laia Batalla, també ha passat pels micròfons del 'Tot És Comèdia' per detallar-nos en què consisteix la formació de pastor, quin perfil tenen els alumnes i si el relleu generacional està assegurat o no.
Cultura urgellenca amb denominació d'Origen
Per tancar el programa, hem parlat de dues propostes culturals que tenen la Seu d'Urgell com a eix en comú. Per una banda, hem comptat amb el periodista i escriptor Salvador Sabrià, que ha publicat 'L'escriptori de la Seu' -guanyador del premi Carles Rahola d'assaig-, en el qual relata la investigació que ha dut a terme per conèixer el parador del seu avi assassinat a la Seu a començaments de la guerra civil. I, per altre costat, el director Joan Gil i el formatger i actor ocasional Salvador Maura ens han presentat la pel·lícula 'La felicitat', que es podrà veure en preestrena al cicle de cinema organitzat pels Cinemes Guiu de la Seu coincidint amb la Fira de Sant Ermengol.