Barcelona estrenarà tòtems lluminosos per Nadal i encendrà els llums dues hores més al dia
L'Ajuntament destinarà un pressupost de 3,3 MEUR, un 13% més, i il·luminarà façanes d'edificis i hotels
Barcelona
Barcelona estrenarà tòtems lluminosos a tots els districtes aquest Nadal. Seran figures grans de llum de diferents formes -com ara de ren- que permetran que la il·luminació de Nadal arribi a punts nous de la ciutat, incloses les ubicacions menys cèntriques. Una altra novetat enguany és que l'Ajuntament aposta per encendre els llums nadalencs a la ciutat dues hores més al dia: fins a la una de la nit de diumenge a dijous, i fins a les dues de la nit els divendres, dissabtes i vigílies de festius. A més a més, la ciutat també posarà en marxa rutes per veure comerços emblemàtics de Ciutat Vella i s'il·luminaran façanes d'edificis singulars i hotels. En total, l'Ajuntament destinarà un pressupost de 3,3 milions d'euros, un 13% més que el 2023.
Aquest any hi haurà 110 quilòmetres d'espais amb llums, 6 més que l'any passat. Els llums de Nadal d'aquest any comptaran, com ha explicat la regidora de Comerç, Restauració i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, amb "més barris més quilòmetres i més llums".
L'acte oficial d'encesa es farà el 28 de novembre i es podran veure les vies il·luminades fins al dia de Reis. Amb tot, Gil no ha volgut avançar des d'on es farà l'acte d'encesa, que l'any passat es va fer des de plaça Catalunya.
22 tòtems repartits pels districtes
En una atenció a mitjans, Gil ha explicat que hi havia "espais de la ciutat que demanaven també ser il·luminats". És per això que una de les novetats principals que acompanyarà els llums dels carrers són els tòtems de llums amb motius nadalencs. Seran figures com ara les d'un ren. Aquests tòtems tenen l'objectiu, segons l'Ajuntament, de crear una imatge pròpia de Nadal a Barcelona però sobretot de portar els llums de Nadal a tota la ciutat i no només a les parts més cèntriques.
D'aquesta manera, ha afegit la regidora, es dinamitzaran espais que durant l'any tenen menys activitat econòmica. "L'impuls que els pot donar el Nadal és important", ha assegurat citant com a exemple Ciutat Meridiana.
N'hi haurà un total de 22 i es repartiran per tots els districtes. A Ciutat Vella, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Sant Martí se'n posaran dos; a Sant Andreu, Sants-Montjuïc i Nou Barris, n'hi haurà tres; i a l'Eixample, només un.
Dues hores més de llums al dia
Una altra demanda, en aquest cas dels eixos comercials, era la d'ampliar els horaris. Aquest any els llums estaran encesos de diumenge a dijous des de les 17:30 fins a la 1 i els divendres, dissabtes i vigílies de festes des de les 17:30 fins a les 2. Això són dues hores més de llums cada dia que comportaran un total de 78 hores. Mai abans, segons el consistori, havien estat encesos fins tan tard.
Segons ha dit Gil, allargar dues hores l'horari dels llums "no té un impacte econòmic" destacat, ja que l'increment "no arriba als 15.000 euros". Gil ha remarcat que això es deu al fet que ara gairebé tots els llums es produeixen amb led, per tant, la despesa econòmica i energètica "serà més baixa que ha sigut altres vegades".
Un 13% més de pressupost
En total, el pressupost per a la il·luminació de Nadal a la ciutat aquest any serà de 3,3 milions d'euros, un 13% més que l'any passat. És a dir, uns 400.000 euros més que el 2023. Aquest increment es deu majoritàriament a la producció, instal·lació, manteniment i desinstal·lació dels enllumenats promoguts pel mateix consistori, segons Gil, que ha comentat que sobretot "té a veure amb el fet que s'il·luminen més parts de la ciutat".
De fet, la partida més gran (1,8 milions) és per a la producció, instal·lació, manteniment i desinstal·lat dels enllumenats promoguts pel mateix consistori. La xifra inclou també la partida destinada a subvencions per als eixos comercials (1,4 milions d'euros) i la subvenció per als comerços emblemàtics (48.400 euros), entre d'altres.
Rutes per comerços i façanes il·luminades
A part dels 22 tòtems, els llums de Nadal arribaran a tota la ciutat a través de 14 façanes d'edificis singulars de tota la ciutat que s'il·luminaran com la Torre de les Aigües del Besòs, la Masia de Torre Llobeta, el Viaducte de Vallcarca o la Casa Golferichs de l'Eixample. També es planteja una nova ruta per veure les façanes il·luminades de diferents hotels de la ciutat, una proposta que s'ha treballat de la mà del Gremi d'Hotels.
Una altra novetat important d'aquesta campanya de Nadal serà la posada en marxa de rutes per comerços emblemàtics dels barris del Gòtic i el Raval, com per exemple la pastisseria Brunells, El Xampanyet, la Casa Almirall o el bar Marsella.
Nous dissenys el Nadal del 2025
Enguany és el darrer any que es podran veure els dissenys de llums que des del 2021 s'instal·len a Plaça Catalunya, Gran Via i Aragó. Així, aquest Nadal serà el darrer que lluirà el model d'il·luminació basat en llums LED dissenyat per l'Estudi Antoni Arola.
De cara al Nadal del 2025, s'estrenaran nous dissenys. De fet, ja es coneixen els guanyadors del concurs convocat per l'Associació de Disseny Industrial (ADI)-FAD per a renovar les propostes d'enllumenats de la plaça Catalunya, Gran Via i Aragó. Els guanyadors d'aquest concurs són l'estudi ARTEC, fundat per Maurici Ginés, que s'encarregarà de la il·luminació de Plaça Catalunya; l'interiorista A.P.O, que dissenyarà els llums de Gran Via; i l'agència SMLXL + MA-MA, que s'encarregarà dels llums del carrer Aragó.