Sociedad

L'Arnau vol augmentar el nivell de recerca dels seus facultatius especialistes

Ara dels 398 metges especialistes que hi ha només el 32,9% estan adscrits a l'IRBLleida i hi ha gran diferència en activitat de recerca de serveis com Pneumologia amb altres com Urologia

Projectes competitius. Com mostra aquesta imatge que forma part del Mapa de la Recerca de l'Arnau, hi ha molts serveis a l'hospital que no tenen cap projecte competitiu.

Projectes competitius. Com mostra aquesta imatge que forma part del Mapa de la Recerca de l'Arnau, hi ha molts serveis a l'hospital que no tenen cap projecte competitiu.

Lleida

L'hospital Arnau de Vilanova vol augmentar el nivell de recerca i la quantitat de projectes de recerca en què participen els seus metges facultatius per tal, com diu el director de l'IRBLleida, Diego Arango, "seguir millorant la salut dels pacients del demà". I ho vol millorar després de fer-se un autoanàlisi per saber quin és el nivell de recerca actual i veure que dels 398 facultatius especialistes que hi ha a l'hospital (amb xifres de principis d'any), el 32,9% estan adscrits a l'IRBLleida... el que vol dir que dues terceres parts dels metges i metgesses de l'Aranu no estan ara adscrits en cap projecte de recerca. La pressió assistencial explica que els metges i metgesses i també el personal d'infermeria dediqui majoritàriament les seves hores a l'atenció mèdica, i, de fet, és la primera i  principal finalitat de la feina que fan a l'Arnau. La segona, l'acadèmica, ja que és un hospital universitari. I la tercera, la recerca. Però amb moltes diferències entre els serveis de l'hospital que estan a dalt de tot del ranking pel que fa a recerca i els que estan més avall.

Grans diferències

Per exemple, i segons el Mapa de la Recerca Clínica presentat aquest dilluns, Pneumologia -amb prop de 3 milions en projectes competitius aconseguits en els darrers sis anys; Oncologia Mèdica; Endocrinologia i Nutrició o Neurologia són els que tenen més equips de recerca i més metges i infermeres implicats en projectes de recerca. En canvi, Urologia, Cirurgia Maxil·lofacial, Rehabilitació... i altres tenen una participació baixa o molt baixa en projectes de recerca. I, de fet, no signen cap projecte competitiu -això és, finançat per altres administracions per fer recerca i així també prestigiar l'hospital i el seu equip, que també és l'equip de l'IRBLleida- entre 2018 i 2023.

Estimular la recerca

Per al doctor Albert Lecube, director territorial d'Innovació i Recerca, i cap d'Endocrinologia de l'Arnau, el fet de publicar el Mapa de la Recerca de l'Arnau és per incentivar i animar els metges i metgesses especialistes a fer recerca i a obrir noves hipòtesis, fer més assajos clínics i aprofundir en teories que poden donar molt bons resultats per als pacients en un futur. D'aquí que també s'hagi inaugurat una exposició, titulada "Avinguda de la Recerca" als passadissos de la planta baixa per tal de fer valer la importància de la recerca que també es fa a l'hospital.

Més personal

El gerent de l'hospital, Alfons Segarra,  reconeix que hi ha molt a millorar pel que fa a recerca, però també ha dit que, amb el personal mèdic actual i la pressió assistencial, cal prioritzar. Tot i això, s'ha compromès a ampliar la plantilla per tal de poder arribar a cotes més elevades de recerca i assajos clínics de l'hospital.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00