Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Serrat sobre Escamilla: "Va ser una de les tres persones que m'han estimat més"

Un programa especia celebran els 100 anys de Ràdio Barcelona sobre la Nova Cançó Catalana, amb David Escamilla, fill d'en Salvador Escamilla i Joan Manuel Serrat

Serrat sobre Escamilla: "Va ser una de les tres persones que m'han estimat més"

Serrat sobre Escamilla: "Va ser una de les tres persones que m'han estimat més"

52:08

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729002231258/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Com seria el 'Llapis de Memòria de fa cent anys? El poeta Josep Carner vindria a connectar les cançons de la seva vida, l'any 1927 Carner va actuar al Palau de la Música Catalana, anunciat com "el gloriós poeta", en un espectacle titulat 'Els poetes i músics'. Acompanyat pel tenor Emili Vendrell, entre d'altres, els preus de les entrades es movien entre les 6 i les 2 pessetes i a tots els assistents se'ls regalava un llibre de poesies del mateix Carner.

Quatre dècades després, la poesia encara sonaria al Palau de la Música i a un munt d'escenaris més gràcies als artistes de la Nova Cançó que, a part d'escriure els seus temes o adaptar-ne de la cançó francesa, també musicaven diferents poetes, com el mateix Josep Carner.

El gessamí i la rosa, un poema de Josep Carner que van musicar 'La clua i Jordi Batista' l'any 1975 i que 20 anys després ho va fer Joan Manuel Serrat en aquesta versió del disc 'Banda sonora d'un temps d'un país' en què Serrat va homenatjar als seus companys de la 'Nova Cançó'. Un disc que, per cert, va ser número 1 a Espanya.

I avui al 'Llapis de Memòria', coincidint amb el centenari de la primera emissió regular de Ràdio Barcelona, volem homenatjar la 'Nova Cançó'. I ho farem, és clar, gràcies a la ràdio i a la feina que va fer un dels noms claus en aquests 100 anys de Ràdio Barcelona.

"La ràdio és una finestra oberta, ens il·lusionarem, benvinguts a la il·lusió", comenta David Escamilla, fill del periodista català Salvador Escamilla i Gómez. En l'època del seu pare, s'havia de parlar en castellà, però ell les colava com podia.

"Quan jo era molt petit tenia la sensació que ell vivia dins de la ràdio, dins de l'aparell, era una cosa molt màgica, i després venia a dinar amb nosaltres. Em vaig adonar de seguida que anant a qualsevol lloc (al súper, al quiosc...) el meu pare no només era conegut, sinó que era estimat. Estem en un món en què la fama i la popularitat es premia molt, però hi ha un grau superlatiu que a part de ser conegut siguis estimat. Si algú parla malament del meu pare, té un problema amb si mateix, perquè ell era molt generós", detalla Escamilla sobre el seu pare.

Salvador Escamilla per a molts és el descobridor de Joan Manuel Serrat, el 23 d'abril del 1966 Serrat va celebrar un concert multitudinari al Palau Sant Jordi, amb el seu disc 'la Nova Cançó', i allà era en Salvador.

Joan Manuel Serrat: "En Salvador Escamilla va ser una de les tres persones que m'han estimat més"

Per parlar de la figura de Salvador Escamilla no podem trucar a una altra persona que al gran Joan Manuel Serrat. "Va ser una gran persona per a mi un amic extraordinari, va ser quan vaig començar i em va posar Radioscope com a plataforma per posar les cançons, va ser ell qui em va acompanyar a Dixel a fer la prova per veure si podia fer un disc, va ser amic de tota la vida fins a l'hora de dir-nos adeu, amb la família Escamilla sempre he estat lligar i ho estic", detall Serrat.

Els inicis d'en Serrat estan lligats a l'empenta d'Escamilla, així ho detalla Serrat: "La primera actuació que vaig fer va ser al despatx d'en Salvador, va ser la primera persona de la ràdio que em va escoltar i em va animar a tirar pel dret. La ràdio aleshores pagava, era la manera natural de pagar la feina, després tot ha derivat d'una altra manera, tot era molt diferent, la relació era diferent, com es relacionaven els artistes amb els presentadors, productors i cases de discos, tot era molt més proper".

Escoltem un tall en directe de l'any 1982 on Salvador Escamilla rep a Joan Manuel Serrat a Ràdio Barcelona, on es nota la gran química dels dos. "Érem dos nois de barri molt il·lusionats que ens volíem menjar el món i tot el que vingués, vam ser molt amics, i ho continuem sent perquè l'amistat no s'acaba mai, a mi em va ajudar a descobrir moltes coses", explica Serrat.

"En Salvador va ser una de les tres persones que m'han estimat més. Ell era un buscador d'idees, inventava coses, frases, possibilitats de programes, i el seu gran somni va ser fer 'La Ràdio en color'", comenta l'artista.

Joan Manuel Serrat en una actuación en Playa de Aro (Girona) en agosto de 1972.

Joan Manuel Serrat en una actuación en Playa de Aro (Girona) en agosto de 1972. / Quim Llenas

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

Andrea Ruiz García

Andrea Ruiz García

Graduada en Medios Audiovisuales por la Universidad Pompeu Fabra y Máster en Social Media. Realizó prácticas...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00