Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

A les carreteres catalanes hi ha, cada dia, entre 14 i 15 accidents amb animals, la majoria senglars

En 13 anys aquesta xifra s'ha multiplicat per quatre. Segons els Agents Rurals, des d'ara i fins a finals d'any és l'època en què es registren, durant la nit, més accidents

Imagen de archivo / Cadena SER

Imagen de archivo

Girona

Segons ha pogut saber SER Catalunya a les carreteres catalanes hi ha, cada dia, entre 14 i 15 accidents de trànsit amb animals, la majoria senglars. Del gener a l'agost ja se n'havien registrat 3.570, una xifra que representa ja més del triple del que es comptabilitzava, en tot un any, ara fa una dècada. En declaracions al programa Aquí Girona el cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, ha explicat que "el senglar està en creixement tot i els intents de control i això fa que en determinades zones del país amb molta circulació de vehicles hi hagi cada cop més accidents", de fet, segons el cos d'Agents Rurals el senglar està present en el 95% dels accidents amb animals que hi ha a Catalunya.

Normalment, la majoria dels sinistres no provoquen danys greus a les persones, de fet, pràcticament la totalitat dels accidents, un 96% del total, són sense víctimes. En els accidents amb animals el que queda més malparat és el vehicle després del xoc. Les xifres d'accidents amb animals a les carreteres fa anys que va en augment, a més, des dels Agents Rurals admeten que tenen comptabilitzat que un 50% dels sinistres no es denuncien. Des del cos, estan preocupats: "és un problema molt greu, ja no només pel sector agrícola, ara ja està en joc la seguretat de les persones", ha admès De Dalmases

Octubre, novembre i desembre són els mesos amb més accidents

Segons els Agents Rurals cada any es repeteix el mateix patró, a partir de l'octubre i fins a finals d'any és l'època amb més accidents a les carreteres catalanes, sobretot entre el capvespre i matinada. "Els animals es mouen en funció, sobretot, de l'alimentació i quan entre el seu refugi i la font d'aliment hi ha una carretera la creuen sense cap mena de problemes i és llavors quan es produeixen els accidents", ha explicat De Dalmases. El cap dels Agents Rurals a Girona ha afegit que, a finals d'any, també hi ha més accidents perquè coincideix, per una banda amb l'època de caça i, per altra banda, amb l'època de zel, fet que provoca que hi hagi més mascles en moviment.

Barcelona, la demarcació amb més accidents

Barcelona és la demarcació que més accidents acumula en el que portem d'any, fins a 1216, amb un de mortal, seguida de Lleida, amb 1120. A la demarcació de Girona s'han registrat 651 accidents amb animals, a Tarragona, la demarcació on n'hi ha menys, se n'han comptabilitzat 584. En aquest sentit, els Agents Rurals demanen a la població que s'acostumi a conduir amb "una visió angular de la via".

Els caçadors, els grans aliats dels Agents Rurals

Ignasi de Dalmases ha admès al programa Aquí Girona de SER Catalunya que tot i que des de fa anys col·laboren amb el Servei Català de Trànsit per fer accions de prevenció d'accidents els grans aliats en la reducció de la població de senglars i, expliquen, en conseqüència la reducció de l'accidentalitat a les carreteres són els caçadors.

El cabirol un nou maldecap pels Agents Rurals

En la majoria d'accidents amb animals a les carreteres hi ha implicat el senglar, però des del cos d'Agents Rurals fa uns cinc anys que han detectat una presència cada com més important d'un animal de la família del cérvol, el cabirol. És una espècie que, segons De Dalmases, s'ha multiplicat en els últims anys a Catalunya i això, de retruc, ha provocat que cada any "es dobli l'accidentalitat a les carreteres amb aquest animal".

El cabirol ha augmentat la seva població exponencialment des que es va reintroduir.

El cabirol ha augmentat la seva població exponencialment des que es va reintroduir. / biodiversitat.cat

El cabirol ha augmentat la seva població exponencialment des que es va reintroduir.

El cabirol ha augmentat la seva població exponencialment des que es va reintroduir. / biodiversitat.cat

Els Agents Rurals estan treballant ja en mesures per reduir l'expansió d'aquest animal, però avisen que és força perillós, especialment, pels motoristes. De Dalmases ha explicat que, poc abans de l'impacte, aquest animal fa un salt, fet que facilita que, amb les potes, pugui impactar a la zona del pit dels motoristes.

Carles Couso

Carles Couso

M'agrada preguntar i explicar històries. Periodista a SER Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00