Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política

La DGAIA obre la porta a estudiar que els menors de 14 anys puguin ser imputables

La nova directora ha afirmat que han notat un augment de menors agressors de delictes sexuals

La DGAIA obre la porta a estudiar que els menors de 14 anys puguin ser imputables

La DGAIA obre la porta a estudiar que els menors de 14 anys puguin ser imputables

17:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729067519623/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Amb l’arribada del nou Govern català aquest estiu, molts dels responsables de les diferents àrees han canviat, i un dels canvis més significatius s'ha produït en un organisme clau per a milers de joves: la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). A l'Aquí Catalunya, parlem amb la nova directora, Maria Isabel Carrasco, que assumeix el repte de millorar l’atenció als infants i adolescents de Catalunya.

Carrasco destaca que “tenim molt marge i ara és el moment de poder invertir i fer esforços. Els infants van ser els oblidats per la pandèmia”, apuntant la necessitat de posar més atenció en la salut mental i el benestar dels joves. Un dels objectius centrals del seu mandat serà incrementar els recursos públics, especialment en l’àmbit psicològic. “Una de les tasques més importants és poder fer una feina transversal amb tots els departaments del govern”, subratlla la directora.

Situació actual i menors no acompanyats

Actualment, la DGAIA tutela uns 7.000 nens, un nombre en augment a causa de l’arribada de menors migrants no acompanyats. Carrasco recorda que “Catalunya sempre ha sigut un país d'acollida” i que des de Madrid són conscients del paper actiu de la comunitat en aquesta tasca. Respecte a les places d’acollida, afirma que “les anem creant a mesura que van arribant” i que l’administració és àgil per adaptar-se a les necessitats.

Pel que fa a l’arribada de dones joves migrants, Carrasco confirma que s'ha notat un increment, però assegura que el procés d’acollida es manté igual, independentment del sexe.

Xenofòbia i inserció social

Carrasco també expressa preocupació per l’augment de la xenofòbia en alguns sectors, assenyalant la proliferació de falses informacions que contribueixen a la desconfiança envers els menors migrants. No obstant això, ressalta que “en els municipis que es van inserint, la integració funciona”, tot i que reconeix que calen més esforços per facilitar la seva inserció laboral i social.

Millorar l’acolliment i la formació

La nova directora insisteix en la necessitat d’augmentar el nombre de famílies d’acollida per proporcionar un entorn estable i segur als joves, i fa una crida a la societat perquè s'impliqui més en aquest àmbit.

Finalment, respecte als menors de 14 anys i la seva possible imputabilitat per delictes, Carrasco aposta per un enfocament educatiu i preventiu. "Aposto per un treball educatiu i amb les famílies, però no descartem estudiar-ho, es pot posar damunt la taula. Hem notat un augment de menors agressors de delictes sexuals. Calen esforços preventius i treballar amb les famílies", conclou.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00