Què t'hi jugues!
Fútbol

El Barça va transferir un milió d'euros de la comissió pel fitxatge de Lewandowski a un presumpte estafador, però el pagament es va bloquejar

Els diners es van enviar a un compte del Banc de Xipre, a nom d’un home que es va fer passar per Pini Zahavi. El Banc va bloquejar la transferència. El Barça es limita a dir que els diners no van arribar al presumpte estafador i que es van recuperar, sense donar més detalls

El Barça va transferir un milió d'euros de la comissió pel fitxatge de Lewandowski a un presumpte estafador, però el pagament es va bloquejar

Barcelona

El Barça va transferir un milió d’euros de la comissió pel fitxatge de Robert Lewandowski a un presumpte estafador que es va fer passar per Pini Zahavi, l’agent del futbolista. Aquesta investigació l’ha duta a terme el ‘Què t’hi Jugues’, juntament amb Paper Trail Media (Alemanya) i el mitjà especialista en investigacions internacionals Organitzed Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Els fets van passar a l'estiu del 2022, quan el club blaugrana va fitxar el davanter polonès per 45 milions d’euros fixos i 5 en variables. A finals de juliol, diversos directius i alts càrrecs executius del club van ser contactats per correu electrònic des d'una adreça que portava el nom de Pini Zahavi. Al mail se'ls demanava que una part de la comissió corresponent pel fitxatge de Lewandowski s'ingressés al Banc de Xipre (Bank of Cyprus) i en un compte aliè al representant. Al correu s’exigia un milió d’euros i s'adjuntava un número de compte amb el nom d'una persona, Michael Gerardus Hermanus Demon, descrit com advocat.

En el correu electrònic, enviat el 29 de juliol del 2022, el suposat Zahavi donava totes les dades per la transferència: la xifra d’1 milió d’euros, el número IBAN del compte corrent (acabat en 1850), el codi SWIFT (necessari per a transferències internacionals) i el nom complet del suposat “Lawyer” (advocat, en anglès): Michael Gerardus Hermanus Demon.

El Banc de Xipre va bloquejar la transferència

Segons la investigació, aquest compte bancari s’havia obert aquell mateix mes de juliol del 2022 i l’havia obert la persona destinatària dels diners. El compte va rebre un ingrés d'un milió d'euros provinent del Barça.

Fonts xipriotes asseguren que el departament de Compliance del banc va bloquejar la transferència perquè la va considerar “d'alt risc” ja que, en aquell compte no s’hi havia produït abans cap moviment i tampoc s’havia pogut acreditar un document vàlid que justifiqués el pagament.

Una persona que deia ser Pini Zahavi va contactar repetides vegades amb el banc, pressionant per a que es desbloquegessin els diners, però no se’n va sortir. Segons les diverses fonts consultades, el suposat Zahavi va estar enviant correus on amenaçava en denunciar al Barça davant la UEFA i bloquejar-ne la inscripció si no se li pagava el milió d'euros. També, segons un correu electrònic al que ha tingut accés aquesta investigació, la persona que afirmava ser Zahavi va escriure als directius del Banc de Xipre per pressionar perquè la transferència s’aprovés. En el correu, es deia que “Demon és un intermediari nostre en algunes operacions de futbol i que la tarifa pel traspàs de Lewandowski al Barça li pertany”. El banc no va acceptar les pressions i el compte va ser tancat l'octubre del 2022.

El Barça assegura que els diners es van recuperar

Posats en contacte amb el Barça, oficialment, el club explica que va ser víctima d'un intent d'estafa, però que els diners finalment no van arribar al presumpte delinqüent i que es van recuperar, sense donar més detalls del succés. L’entitat barcelonista reconeix que, al juliol del 2022, va rebre uns correus electrònics on se li demanava l'ingrés d'un milió d'euros com a part de la comissió pel fitxatge de Lewandowski i que, posteriorment, al 2023 en van rebre dos més demanant 250.000 euros en cada mail.

El Barça explica oficialment que van posar el cas en coneixement dels Mossos d'Esquadra i que, a partir d’aleshores, es van reforçar els protocols. Però posats en contacte amb els Mossos d'Esquadra, la policia catalana diu que no va obrir cap investigació perquè no va rebre cap denúncia formal relacionada amb aquest cas.

Tot i que oficialment el Barça no ens ha reconegut que l'ordre de transferència es realitzés, diverses fonts del club accepten que sí que es va dur a terme, però ho atribueixen a una errada sense mala fe, sent víctimes d'un engany. Aquestes fonts neguen també que es vulnerés cap protocol intern d’aprovació de transferències, ja que només s’activa el botó de pagar quan hi ha la signatura de diversos alts càrrecs del club.

Pini Zahavi i Demon denuncien suplantació d’identitat

També hem parlat amb Pini Zahavi. L’agent assegura que no coneix de res Michael Hermanus Gerardus Demon. Explica que, un mes després que Lewandowski fitxés pel Barça, el van contactar del club per preguntar-li si havia demanat que li paguessin un milió d'euros a Xipre, corresponent a una part de la seva comissió. Segons el contracte, Lewandowski ha de percebre 104 milions d’euros en quatre temporades, dels quals un 10% va destinat als seus agents (10,4M).

Zahavi assegura que va alertar que la persona que enviava el mail no era ell. El representant afegeix que, unes setmanes més tard, des del club li van dir que s’havia comprovat que aquell no era el seu correu electrònic, ni tampoc el seu número de compte. Zahavi va decidir no posar cap denúncia a la policia perquè va entendre que ho faria el Barça.

La SER i OCCRP hem trobat i contactat amb Michael Hermanus Gerardus Demon. No consta col·legiat com a advocat en cap país d'Europa. Viu a Arnhem, una ciutat dels Països Baixos, i té 51 anys. A les seves xarxes socials apareix amb una foto al Camp Nou. Posats en contacte amb ell, assegura que li van robar la documentació i que possiblement van obrir un compte al Banc de Xipre suplantant-li la identitat. No ha volgut donar més explicacions.

El Banc de Xipre considera “impossible” obrir un compte amb documentació robada

En relació a aquesta última informació, el Banc de Xipre defensa els seus protocols i diu que és impossible obrir un compte corrent amb documentació falsa o robada. Un portaveu del banc assegura que es pot validar l’autenticitat dels passaports i documents d’identitat i assegurar-se que el sol·licitant sigui efectivament la mateixa persona que apareix als documents d’identitat. A més, diu el banc que només s’activa el compte un cop reunits amb la persona, ja sigui físicament o mitjançant una videotrucada.