Sociedad

Les escoles de l'Hospitalet, altre cop al límit

Des de primers de setembre, l'oficina d'escolarització ha registrat tres peticions cada hora per encabir nous alumnes.

La matrícula viva torna a desbordar les escoles de L'Hospitalet

Barcelona

En els darrers 5 mesos, des de principis de maig i fins a finals de setembre, les escoles i instituts dels municipis més poblats de la regió metropolitana de Barcelona han hagut de fer lloc a més de 9000 alumnes amb què ningú comptava quan es va planificar el curs. Són alumnes que han demanat plaça fora del termini oficial, bé perquè han canviat de domicili dins d'aquesta àrea o perquè acaben d'arribar a Catalunya.

Per volum, Barcelona ciutat és la que ha atès més peticions: segons dades del Consorci fins al 9 de setembre a la ciutat s'havien tramitat 4043 peticions de places, al voltant de 300 per cada curs des d'infantil 3 a quart d'ESO. Per darrere va L'Hospitalet que va tramitar 1200 peticions de maig a finals d'agost i que ha sumat 617 més des d'inicis de setembre fins aquesta mateixa setmana. Sabadell, Terrassa i Badalona superen les 700 peticions a cada municipi i a més distància estan, segons les dades recollides per SER Catalunya, Santa Coloma de Gramenet i Mataró, amb 472 i 349 peticions tramitades respectivament.

L'Hospitalet ja demana obrir grups extra

Aquesta arribada continuada d'alumnes no impacta igual a totes les ciutats. I de nou són les escoles de L'Hospitalet les que més pateixen. A primers de setembre, les comissions de matriculació havien aconseguit distribuir a les escoles i instituts de la ciutat les 1200 peticions de plaça tramitades durant els mesos d'estiu. Però el degoteig de noves peticions s'ha mantingut a un ritme mitjà de 90 cada setmana. Això provoca, en paraules de la tinenta d'alcaldia responsable de l'àrea d'Educació, Cristina Santón, que "als dos mesos ja hem fracassat en la planificació" que es va fer al març "perquè les dades ens diuen que necessitem crear grups extra -popularment coneguts com a bolets- quan a inici de curs aquesta any haviem acordat tancar alguna aula d'infantil 3".

Santón explica que "gairebé tots els centres educatius, tant de primària com de secundària, tenen algun grup que supera la ràtio legal. De primària hi ha només un centre que té totes les aules per sota del màxim legal d'alumnes i a ESO són 3 centres". La situació d'aules tensades fa anys que es repeteix a la zona nord de la ciutat, als barris de Collblanc, la Torrassa i la Florida que arrosseguen un dèficit històric de places escolars, i afecta també aquest curs a algunes escoles de Bellvitge, Santa Eulàlia i el barri de Sant Josep.

Más información

La tinenta d'alcaldia de l'àrea de Ciutat Transformadora explica que a hores d'ara del total de peticions tramitades, queden per resoldre 76 a primària i 17 a l'ESO, és a dir, que hi ha prop d'un centenar d'alumnes que encara no tenen una aula assignada.

Educació reconeix el problema

Fonts del departament d'Educació reconeixen el problema i admet també que caldrà obrir grups extra, però defensa que la planificació no va fallar perquè ara mateix la ràtio mitjana a la ciutat està per sota dels límits legals: amb menys de 23 alumnes per aula a infantil -teòricament aquest curs les aules de i3, i4 i i5 haurien d'estar per sota dels 20 alumnes- amb 24,8 a les aules de primària i lleugerament per sota de 30 a les de secundària. Aquestes mateixes fonts apunten que la ciutat no només ha registrat altes de nous alumnes i que també ha tingut 400 baixes, d'alumnes que han marxat a altres poblacions.

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona,...