"Les farmàcies també podem ser punts lila contra les violències masclistes"
Conversa amb la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Maria Enrique-Tarancón
"Les farmàcies coneixem molt bé els pacients i el seu entorn i podem esdevenir punts lila permanents contra les violències masclistes"
08:06
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000059998/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Lleida
Maria Enrique Tarancon, presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, afirma en aquesta entrevista que des de les farmàcies és pot fer un important paper en l'ajuda a les persones que han patit una agressió i fins i tot en l'àmbit de la prevenció donat que a les farmàcies "tenim molta informació. Coneixem, no només el pacient, sinó que veiem la família, sabem la història, des que els pacients venen de petits, com van creixent, el seu entorn... realment a les farmàcies tenim molta informació dels pacients i del seu entorn" i aquesta informació ha de poder-se aprofitar per tal de ser un punt de referència, un punt lila, per a la consulta i l'ajuda a les persones que hagin pogut ser víctimes de violència masclista o necessitin informació al respecte. Per poder-ho fer, els cal una formació, que va quedar aturada amb el canvi de govern però que ara reactivaran. "Sí que a les farmácies tenim fulletons" on hi ha informació sobre els telèfons als què trucar si una persona és víctima de violència masclista "però això és la part passiva. Nosaltres (les farmàcies) volem ser part activa" i esdevenir punts lila permanents.
Una altra formació que han completat les farmàcies a Lleida és sobre drets sexuals i reproductius i ara cada farmacèutic i farmacèutica de la demarcació sap on han de derivar cada cas que es trobi sobre aquest àmbit.
25.600 productes menstruals a Lleida
Tarancón també explica que enguany i l'any vinent es mantindrà la campanya d'equitat dels productes menstruals reciclables, iniciada amb l'anterior govern català d'ERC i que a Lleida ha comportat hores d'ara que s'hagin dispensat un total de 25.600 productes, que és el 6,3% del total de Catalunya. Per a Tarancon, és el percentatge que correspon pel pes que suposa la demarcació de Lleida en el conjunt de la població a Catalunya. S'han dispensat calces, copes menstruals i compreses i el que més demanda ha tingut ha estat les calces. Al principi de la campanya, que va començar el mes de març passat, va ser un èxit "i amb poc temps ens vam quedar sense estoc", però ara que des del juliol ja tornen a tenir estoc a les farmàcies, "la campanya s'ha alentit" i ja no hi ha tanta demanda per part de les pacients. "M'agradaria animar totes les persones que encara no ho han fet, que s'apropin a la farmàcia i que vinguin a buscar el seu producte. Els explicarem i assessorarem sobre el que necessitin. És un projecte innovador i molt interessant".