Aquí Catalunya
Política

Alícia Romero anuncia la creació del programa per dissenyar i implementar el nou model de finançament singular

La consellera d'Economia ho signarà avui per "aterrar l'acord amb ERC"

Alícia Romero anuncia la creació del programa per dissenyar i implementar el nou model de finançament singular

Barcelona

La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha anunciat a l'Aquí Catalunya la posada en marxa del Programa per al disseny i implementació del nou model de finançament de la Generalitat de Catalunya, que estarà sota la direcció de l’economista Martí Carnicer i que tindrà vigència fins a la plena aplicació del nou sistema.

Aquest programa tindrà l'objectiu de coordinar tots els treballs relatius al desplegament del nou model de finançament singular: "No fixem terminis, els terminis els fixe l'acord i parla que el 2025 s'ha de tenir el model de finançament singular i que el 2026 ja puguem gestionar l'IRPF".

Tot i les comparacions amb els sistemes de finançament d’Euskadi i Navarra, Romero ha subratllat que “ERC va posar el concepte finançament singular. A nosaltres ens va agradar i s'ha mantingut. El model ha de ser singular, just, sense entrar en el nom que fem servir. Que sigui solidari, la dreta deixa Catalunya com una Comunitat insolidària i és Madrid la que és una de les comunitats més insolidàries”.

Pel que fa a la votació sobre els interessos del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), Romero ha fet una crida a la responsabilitat dels grups polítics, destacant la importància d’aconseguir recursos addicionals per a Catalunya: "Espero que les comunitats del PP i Junts facin un vot responsable, per Catalunya són 1.400 milions més".

ERC altera el calendari

Respecte a l’aprovació dels pressupostos del 2024, la consellera ha confirmat que l’objectiu és aprovar-los abans del 31 de desembre, però ha reconegut que depenen de la col·laboració dels seus socis de govern, especialment d’ERC, que celebra el seu Congrés a finals de novembre: “Amb els comuns la relació és cordial i constructiva i, per tant, estem satisfets. Amb ERC anem treballant d'una manera més lenta”.

Romero ha reiterat que el Govern està obert a negociar amb altres grups com Junts, el PP i la CUP, tot remarcant que “els nostres socis prioritaris són els Comuns i ERC” i que es reuniran amb tothom, excepte amb aquells que facin "discursos d'odi".

Preguntada sobre si ERC o els Comuns podrien sumar-se al govern, Romero ha deixat la porta oberta a aquesta possibilitat: "És una decisió seva. Nosaltres tenim bona relació amb els dos. Hem teixit aliances i si decideixen entrar seran benvinguts. El govern com més ric sigui millor, nosaltres estarem expectants. El president ja ha estès la mà", ha explicat.

Missatge a Junts

Finalment, Romero ha expressat preocupació per la situació política a Madrid i la manca d’entesa entre els principals partits estatals: "Em preocupa el soroll que hi ha a Madrid. A Madrid no són capaços d'asseure's en una taula, amb un PP més empàtic". No obstant això, ha valorat positivament la fortalesa del president Sánchez enfront dels obstacles: "Jo veig el president del Govern per lluitar contra tots els entrebancs i sabem de la seva fortalesa". Romero també ha enviat un missatge a Junts, subratllant que “tot allò que al Congrés beneficiï Catalunya, Junts hauria de ser-hi".