Sociedad

Els veïns de Bonmatí, farts de la contaminació de la planta de reciclatge de bateries

Segons dos estudis encarregats per l'Ajuntament, tant l'aire com el sòl de diferents punts del municipi contenen elements tòxics. Per això, han convocat una manifestació aquest dijous

Cartell alertant de la contaminació

Cartell alertant de la contaminació / Ajuntament de Bonmatí

Girona

Els veïns de Sant Julià del Llor i Bonmatí, organitzats sota l'Associació Cívica Bonmatí Prou Contaminació, han convocat una manifestació dijous vinent com a mostra de rebuig de la contaminació que provoca la planta de reciclatge de bateries Exide, ubicada a 600 metres del nucli del poble, a 60 d'algunes cases properes. Segons dos estudis encarregats per l'Ajuntament, tant l'aire com el sòl de diferents punts del municipi contenen elements tòxics.

En un primer informe examina la qualitat de l'aire. Els veïns es queixaven que feia molta pudor i que quan es respirava deixava un gust de metall. L'estudi constata que l'aire conté compostos volàtils, alguns dels quals són cancerígens. El segon estudi analitza la contaminació del sòl. En 23 de les 23 mostres preses s'han detectat metalls pesants com el plom. Si la normativa estableix que els límits recomanats compatibles amb la salut humana és de 60 mg/kg, hi ha mostres que arriben als 23.000. És a dir, que superen aquesta concentració més de mil vegades.

A tall d'exemple, l'Ajuntament fa temps que ha tallat el camí vell entre Bonmatí i Sant Martí de Llor, perquè "les zones més properes a l'empresa, el nivell de contaminació és tan alt que és intolerable" com explica Francesc Feu, president de la Plataforma Bonmatí Stop Contaminació.

Amb aquests dos estudis, Ajuntament, Naturalistes de Girona i l'associació han presentat una denúncia al Seprona, la unitat de la Guàrdia Civil encarregada de la conservació de la naturalesa, que ho està investigant.

Per aquests motius, els veïns han convocat la manifestació aquest dijous a la tarda per fer sentir la seva veu. Se sortirà del centre del poble i s’arribarà fins a la porta de l’empresa.

L'empresa Exide no ha volgut fer declaracions al respecte.

Només un infant amb nivells de plom en sang per sobre del límit permès

Des de l'Agència de Salut Pública asseguren que segons les dades recollides als controls de qualitat de l'aire sempre s'ajusten al compliment de la normativa. A més, recorda que l'any passat es van fer analitiques de plom en sang a 140 infants i dones embarassades del poble, i només un cas va sortir per sobre els límits establerts. Des de l'Associació denuncien que quan es van fer les analítiques, el forn de l'empresa que "és la principal font d'emissió" feia un mes i mig que estava apagat. Segons Francesc Feu, anys anteriors s'havien fet proves a població adulta i hi havia gent que superava el límit de 5 grams de plom per litre de sang.

En canvi, l'Agència de Salut Pública apunta que entre els anys 2013 i 2020 es van estudiar diferents factors, com ara la prematuritat i el baix pes en néixer, anèmia, càncers hematològics i retard en el desenvolupament cognitiu o indicadors d'insuficiència renal i no es van detectar diferències entre la població de Bonmatí respecte a la resta de Catalunya.

Així ho hem explicat a l'Aquí Girona.

Els veïns de Bonmatí, farts de la contaminació de la planta de reciclatge de bateries

03:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729507309411/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00