Sociedad

Immigrants i imprescindibles (Capítol 3): Cuidadores

La patronal de les residències de gent gran adverteix que calen 20.000 treballadores pel 2030 en un sector on pràcticament només hi ha dones, i en el qual 1 de cada 4 treballa de manera irregular

Immigrants i imprescindibles (Capítol 3): Cuidadores

Immigrants i imprescindibles (Capítol 3): Cuidadores

03:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729502770042/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Cuiden els nostres àvis i àvies, les nostres mares i pares, i els acompanyen a la recta final de la vida, però tenen una de les feines més precàries que hi ha en aquesta societat malgrat que la seva tasca és necessària i que tota la població, tard o d'hora, la requerirà. Les cuidadores de gent gran, sigui a residències o a domicilis, tenen associada una precarietat que els arriba per totes bandes: el 25% treballa de manera irregular, els seus convenis tenen sous mínims de vora 15.600 euros bruts anuals, i algunes fan vida amb les persones a qui cuiden. 2 de cada 5 professionals del sector són immigrants.

La patronal de les residències de gent gran privades, ACRA, ha presentat un informe on adverteix que el 2030 caldran 20.000 cuidadores a Catalunya i 100.000 a Espanya. De fet, segons fonts d'aquesta patronal, s'està anant a fitxar cuidadores a Colòmbia per evitar que en faltin a curt termini. Malgrat tot, els problemes amb les convalidacions dels títols formatius està sent un entrebanc que costa de resoldre.

'Immigrants i imprescindibles'. Capítol 1: L'hostaleria

El 60% dels treballadors del sector de l'hostaleria a Catalunya són persones nascudes fora d'Espanya. Un de cada cinc migrants extracomunitaris acaba treballant a hotels, bars o restaurants. Per comparar: només el 4% de treballadors nascuts a Espanya es dediquen a l'hostaleria.

Precarietat i vincles emocionals intensos

El contacte directe amb persones que estan a la recta final de la seva vida no sempre és ni agradable ni agraït. Ho explica la Anny, que treballa a un geriàtric privat de Vinarós: "saps que són gent que en algun moment se n'anirà, i a mi emocionalment em carrega, veus el futur de la teva pròpia família: la vellesa dels teus pares, la teva pròpia vellesa... i és intens", assegura en conversa amb SER Catalunya. Creu també que una feina tan important hauria d'estar més reconeguda, i que calen recursos per fer millors atencions als avis i àvies: "és una feina essencial, és salut, cal brindar una qualitat de vida a aquesta gent, però també qualitat a la feina per a nosaltres" conclou.

'Immigrants i imprescindibles'. Capítol 2: Taxistes

A Barcelona i l'Àrea Metropolitana hi ha 14.207 taxistes, dels quals gairebé la meitat, 6.270, són nascuts fora d'Espanya. Això és un 45%. La diferència, però, és que els d'origen nacional tenen pràcticament tots llicència pròpia, mentre que la meitat dels nascuts a fora estan a sou d'un altre taxista.

Entitats com Cuidadoras sin Papeles denuncien que les dones que treballen a domicilis de manera irregular estan exposades a tota mena d'abusos laborals en els descansos, les remuneracions o les hores extra. La Nelly, que treballa a domicilis però sota el paraigües de la Generalitat, i amb contracte laboral, denuncia que el salari és molt baix pel tipus de feina que es fa: "no és una feina que agradi a tothom, per això falta molta gent, t'ha d'agradar i a sobre no està ben pagat", denuncia.

Imatge d&#039;arxiu d&#039;una cuidadora a una residència de gent gran

Imatge d'arxiu d'una cuidadora a una residència de gent gran / Resolution Productions/Blend Images

La Nelly afegeix que, sent una feina majoritàriament femenina, moltes dones acaben la seva jornada laboral i tenen altres tasques de cures: "netejar la casa, anar a comprar, estar amb les criatures, ajudar amb els deures. Moltes ho vivim així", assegura.

La patronal demana regularitzar massivament

“El finançament ha de permetre millorar la cobertura, els serveis i els convenis”,recalcava Cinta Pascual, presidenta d'ACRA, que la setmana passada va presentar l'estudi on mostrava la manca endèmica de personal.. Preguntada per la realitat de molts treballadors migrants a les cases, Pascual afirma que la solució del sector “només passa per regularitzar-ne la situació”. “És gent que ja està aquí, però no té papers i no pot cotitzar i estan cuidant la nostra gent gran. "Els tenim a casa" ha reblat.

ACRA fa mesos que fa viatges a Colòmbia amb la intenció de contractar vora 200 professionals per a 20 residències privades catalanes. Fonts de la patronal expliquen a SER Catalunya que hi ha impediments importants amb la validació de títols formatius, fet que està alentint molt aquest procés.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00