Aquí Lleida
Sociedad

Junts demana al Congrés un Corredor Mediterrani exclusiu per a mercaderies

Les millores a l'Eix Pirinenc i a Comiols, que reclama ERC, també centren el debat de congressistes de Ràdio Lleida amb Isidre Gavin, Inés Granollers i Amador Marqués

D'esquerra a dreta: Amador Marqués, Inés Granollers i Isidre Gavín.

Junts demana al Congrés un Corredor Mediterrani exclusiu per a mercaderies.

Lleida

Demà en el ple del Congrés, el grup de Junts plantejarà una moció en què demana un corredor del Mediterrani només per a mercaderies. Així ho ha explicat el diputat de Junts per Lleida, Isidre Gavin, en la tertúlia dels "congressistes" a Ràdio Lleida. Gavín afirma que després de dècades de parlar del corredor Mediterrani sense haver-lo fet, la proposta es basa en un nou concepte, "anar a un escenari nou", ha indicat Gavin. I aquest escenari passa per "fer un corredor de mercaderies dedicat a allà on més cal per la demanda i allà on hi ha més trànist". Això permetria arribar al 5% del trànsit de mercaderies per ferrocarril -"ara Espanya és l'últim país" i està lluny d'aquest percentatge, ha apuntat Gavin- i separar el trànsit de mercaderies (per aquest corredor) del trànsit de passtgers. I és que, segons Gavin, fer passar mercaderies i passatgers pel mateix corredor, encara que sigui incorporant-hi una tercer fil (afegint una tercera via a les dues que ja tenen els corredors i així adaptar l'ample de via a mercaderies, passatgers i l'ample de via europeu) "només suposaria que les incidències viàries que ara tenim les allargariem 25 anys més". D'aquí que la proposta de Junts passi per fer un nou corredor exclusiu per a mercaderies.

Eix Pirinenc i Port de Comiols

Per part d'ERC, Ines Granollers ha reclamat celeritat a l'Estat en transferir els diners que al seu dia la Generalitat (governada per ERC) va acordar amb el Govern de Madrid per tal d'agilitzar l'execució de l'Eix Pirinenc a la N-260. Segons Amador Marqués, del grup socialista, el passat 7 d'octubre ja es va acordar el conveni que ha de fer possible aquest traspàs de diners (al seu dia es va dir que pujava a 260 milions d'euros) pel que la part estatal hauria complert. Es tracta d'una "encomana de gestió", segons ha especificat Inés Granollers, que vol dir que el ministeri passa els diners al Govern perquè pugui fer la licitació dels treballs i agilitzi els tràmits perquè es puguin començar a executar. També ERC reclama celeritat i desbloquejar el Port de Comiols i Gavin recorda que la construcció del Port de Comiols "és una competència de la Generalitat" perquè és una carretera de la seva titularitat i és al Govern català a qui correspon desbloquejar el projecte.