El Balcó
Sociedad

'La Joia', portes obertes a la vida de Bad Gyal: "Ella no ha posat cap filtre"

David Camarero ha explicat a El Balcó com es va gestar el documental de l'artista catalana i què li ha semblat el resultat

'La Joia', portes obertes a la vida de Bad Gyal: "Ella no ha posat cap filtre"

Barcelona

Ja no queden entrades pel documental que demà s'estrena al festival de l'In-Edit. Un documental d'Alba Farelo, Bad Gyal, que explica les dificultats que va tenir l'artista catalana i el seu equip per publicar el seu últim àlbum: La Joia. Un camí ple d'entrebancs i angoixes i que descobreix una indústria musical i una manera de fer música que no deixa indiferent.

Ha estat David Camarero l'encarregat de seguir les passes de Bad Gyal durant tres anys en el procés de creació d'aquest disc. La càmera la segueix de Barcelona a Miami, Santo Domingo, Las Vegas i també per les passarel·les de Milà i París. A ella se la veu entusiasmada, cabrejada, sense nord i al límit, però sempre amb el cap bullint ple d'idees. El documental porta el nom de La Joia, com el disc que tantes emocions li ha provocat a ella i al seu equip. Avui David Camarero és a El Balcó per explicar com va sorgir la idea d'un documental de Bad Gyal i quina va ser la seva reacció en veure'l.

Tres anys sense filtre

El primer contacte càmera-artista que van tenir en David i l'Alba va ser el 2019, quan ell va fer-li unes peces dels concerts finals de la seva gira a Barcelona, el Bad Gyal Sound System. A partir d'aleshores van treballar junts, en publicitat i videoclips, però Camarero sempre tenia al cap la idea d'explicar el món darrere l'artista, aquell que "la gent no coneix i no veu de Bad Gyal". Quan es va assabentar que treia disc, va ser el moment.

El resultat, però, ha estat diferent que la idea original. Ell volia explicar l'Alba com a "un exemple del que representen les artistes" que no només fan música, sinó també "el control de la imatge, la narrativa, la moda, els looks", però el retard del disc li ha acabat donant "una història molt més propera i personal". Parlaran de la feina que hi ha darrere de la preparació d'un disc, dels factors externs que fan perdre el control de la feina i de les llums i ombres d'aquesta professió.

Per fer-ho, Camarero ha intentat en tot moment estar "a prop de l'Alba i ser invisible". No podia anar amb cap altre càmera i un sonidista, era ell sol per poder gravar escenes tan íntimes com l'Alba canviant-se en una furgoneta o les trucades amb la seva mare. Gràcies a això, ha tingut "llibertat total". Ha explicat que en cap moment l'Alba li ha preguntat per què grava alguna cosa ni tampoc que no gravés res: "Ella no ha tingut cap filtre". Fins i tot el muntatge final és 95% la primera versió: "M'agrada molt, em veig molt jo", li va dir ella en veure el resultat.

Camarero creu que tothom qui vegi el documental "humanitzarà" molt a la Bad Gyal, qui ha estat sempre "molt hermètica amb la seva intimitat"; serà només Alba Farelo.

El Balcó

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Llucia Ramis, Clara Blanchar, Nemrod Carrasco, Lluís Nacenta o Joan Burdeus que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Nàufrags digitals', amb Iago Moreno, o els llibres de la Susanna.

Els dimarts analitzem les pantalles, amb la periodista Mònica Planas, o el de la ciberseguretat, amb Selva Orejón. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. I 'Els Otero' amb Miqui i Malcolm Otero, recordant i reflexionant. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per l'egiptòloga Irene Cordón, que ens porta dos mil anys enrere per veure que, el que fem ara, els antics ja ho feien o 'Art i Sexe', amb Raquel Tulleuda, on a partir d'un quadre parlem de sexologia.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Ada Parellada, Anna Manso, Manel Lucas, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judith Colell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa en què Joan Serra i Miquel Noguer analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada i en Jordi Manau recomanen què fer aquest cap de setmana.

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci...