Sociedad

Àngels Barceló, 'La cena de los idiotés' i el conjunt d'emissores de ràdio a Espanya pel Centenari, guanyadors dels Premis Ondas

Els guanyadors han estat anunciats per Jaume Serra, secretari general dels Premis Ondas i delegat de Prisa Media a Catalunya, des de l'històric Estudi Toresky de Ràdio Barcelona

Barcelona

Àngels Barceló i 'El sopar dels idiotès' estan entre els guardonats de la 71a edició dels Premis Ondas, que s'atorguen de forma anual per PRISA a través de Ràdio Barcelona de la Cadena SER, i són els premis degans i més prestigiosos de ràdio i televisió que es concedeixen a Espanya.

Els guanyadors de l'edició d'aquest any, molt especial, ja que Ràdio Barcelona celebra el seu Centenari. Han estat anunciats per Jaume Serra, secretari general dels Premis Ondas i delegat de Prisa Media a Catalunya, des de l'històric Estudi Toresky de Ràdio Barcelona a 'La Ventana' amb Carles Francino.

La llista completa de premiats:

Premi Ondas Internacional de Ràdio

  • Wir haben Krieg, die Probe fällt aus - Das Kyiv Symphony Orchestra auf der Suche nach einer zweiten Heimat - Rundfunk Berlin-Brandenburg, d'Alemanya. Per aportar, amb una factura sonora impecable, una mirada commovedora al voltant de la guerra d'Ucraïna que transcendeix l'inici i el present. La vida de l'Orquestra Simfònica de Kíiv es converteix en un relat esperançador on la música exhibeix la força de l'art davant les adversitats més grans.

Premi Ondas Internacional de Televisió

  • Seven Winters in Tehran - Made in Germany Filmproduktion, Gloria Films Production i TS Productions, d'Alemanya. Per utilitzar valentment el material de contraban obtingut al llarg de diversos anys i convertir-lo en una obra transcendent sobre una dona iraniana condemnada a mort després de matar en defensa pròpia per evitar ser violada.

Premis Ondas Nacionals de Ràdio

  • Millor programa: 'Ficción sonora', de RNE. Per recuperar i actualitzar un gènere essencial a la ràdio: la ficció en directe. Un projecte que reivindica la nostra cultura i explora nous recursos sonors. Constitueix un exemple de la millor ràdio pública.
  • Millor programa de proximitat (Ex aequo): 'Faktoria magazina', d'Euskadi irratia, reflecteix diàriament, en Euskera, l'actualitat del territori, basteix ponts entre la comunitat i el seu entorn utilitzant diferents i cuidats formats periodístics. I 'La ventana de la memoria', de SER Euskadi, l'Euskadi que no oblida. El programa dona veu i dignitat a les víctimes del terrorisme a una Euskadi que es construeix cap al futur sense esborrar l'experiència de temps difícils.
  • Millor programació especial (Ex aequo): 'El Mar. El Mur', de 3Cat, pur reporterisme radiofònic i multimèdia que dona veu i posa nom a les persones que afronten l'odissea d'arribar a Europa. Són els protagonistes d'un treball de recerca periodístic tant ambiciós com necessari. I 'El asesinato de Kennedy, 60 años después', d'Onda Cero, una excel·lent recreació del magnicidi de JFK. Combina fets històrics, context i ficció en un relat que omple un buit: la retransmissió en directe d'un dia que va canviar el món, però que mai no va passar.
  • Millor idea radiofònica: 'La cena de los idiotés', de la Cadena SER. Per ser un format original i nou que, a través de dilemes vitals, evoluciona el concepte de tertúlia convencional. És una mostra de com, amb talent, la ràdio es reinventa cada dia.
  • Trajectòria o millor tasca professional: Àngels Barceló. Per 40 anys de periodisme rigorós, clar, versàtil i influent. Pel seu lideratge i la seva passió per una ràdio feta en equip, enganxada en l'actualitat i compromesa amb els oients.
  • Millor pòdcast: La Ruina. Per crear, des de l'humor, un espai on compartir les nostres pròpies misèries. En temps de postureig, aquest format genera una comunitat còmplice que demostra que ningú no és perfecte.

Premis Ondas Nacionals de Publicitat a la Ràdio

  • Millor campanya de ràdio: 'Superseguretat - Mono' per Movistar Prosegur Alarmes. El jurat valora la gran notorietat i record publicitari amb un enfocament directe, fiable i amb humor, generant tranquil·litat en mostrar com la tecnologia pot protegir allò que més valorem, diferenciant-se del to i territori de la resta de la seva categoria.
  • Millor agència de ràdio: 'Pingüí Torreblanca'. El jurat valora la creativitat i humor a les seves campanyes de ràdio, en concret les de Leroy Merlin i Associació de Ràdios Comercials, per la seva capacitat per connectar amb el públic de manera efectiva i memorable. Mitjançant un enfocament enginyós i proper, han aconseguit transmetre missatges complexos sobre productes de manera divertida i accessible. L'ús de l'humor no només capta l'atenció, sinó que també reforça la identitat de la marca, generant una relació més propera amb els oients i, finalment, fomentant la fidelitat i el compromís del públic.
  • Menció especial del jurat: 'Campanya Ecoembes. Els envasos de l'estiu', d'IProspect. Menció especial a la campanya d'Ecoembes, per fer servir un format molt efectiu per captar l'atenció i transmetre un missatge clar a tots els rangs d'edat i en especial entre els més joves. El seu compromís amb el reciclatge i el medi ambient ens inspira repensar les nostres accions diàries i contribuir activament a la creació d'un futur més sostenible.

Premis Ondas Nacionals de Televisió

  • Millor programa d'entreteniment: 'La revuelta' - TVE. Per atraure nous públics a la televisió generalista, en un format d'entreteniment on la participació de l'espectador és part de l'èxit. Sempre des de l'humor ha sabut descobrir nous personatges i continguts culturals per a un horari de màxima audiència. Un programa basat en l'espontaneïtat que porta l'espectador a la sorpresa permanent, amb un equip fidel a un estil irreverent i rupturista.
  • Millor programa d'actualitat o cobertura especial: '20 anys de l'11-M' - RTVE, EiTB i La Sexta. Per recordar-nos que el periodisme és una arma imprescindible contra l'oblit i una eina fonamental en la lluita contra la desinformació i la mentida. TVE, amb el seu telenotícies especial de l'11-M, el reportatge especial d''En Portada', i 'L'entrevista que mai no es va emetre', de RTVE Play; La Sexta, amb el programa “Els quatre dies que ens van canviar” de Jordi Évole; i EITB, amb el seu documental 'Cuatro Días de Marzo', ens van ajudar a recordar el dolor que sentim tots per aquell atemptat, ia reivindicar la difícil feina de buscar la veritat quan el poder intenta amagar-la.
  • Millor contingut de proximitat: 'Col·lapse' - 3Cat. Per demostrar al prime time de dissabte en una televisió pública que es poden fer entrevistes assossegades i amb profunditat personatges diferents nacionals i internacionals, populars, reconeixibles i amb alguna cosa per explicar. Per barrejar sàviament el més pur divertiment amb continguts més complexos i anar més enllà de les temàtiques tradicionals.
  • Millor presentadora (Ex aequo): Isabel Jiménez, pel seu treball al capdavant de les càmeres que ens recorda la importància de la televisió per a la informació. Isabel Jiménez, a Informativos Telecinco, ens subratlla la importància de tenir una cara reconeixible per connectar amb l'audiència. I Marta Reyero, pel seu treball al capdavant de les càmeres que ens recorda la importància de la televisió per a la informació. Marta Reyero ha demostrat a Noticias Cuatro que la solvència i credibilitat sense maquillatge és el millor valor per al relat de les notícies.
  • Millor sèrie de comèdia: 'Esto no es Suecia' - RTVE i 3Cat. Per oferir una mirada crítica de la criança des de l'humor, en un àcid retrat de les alegries i misèries de les parelles joves del nostre temps. La sèrie descriu amb una lucidesa enorme les frustracions de les mares i els pares que tracten de trencar amb l'educació convencional. Les brillants interpretacions de l'elenc completen una sèrie filmada en quatre idiomes, en una ambiciosa coproducció internacional.
  • Millor sèrie de drama: 'La Mesías' - Movistar Plus+. Per abordar una història amb un repartiment coral excepcional en què els recursos narratius són inesgotables. Un retrat eloqüent del dolor i el trauma d'una família, que denuncia els efectes més destructius del fanatisme religiós. Una sèrie que des d'una imaginació desbordant trenca els cànons per fer una proposta audiovisual innovadora.
Mónica López durante una escena en la serie 'Rapa' y Alberto San Juan durante el rodaje de la serie 'Balenciaga'

Mónica López durante una escena en la serie 'Rapa' y Alberto San Juan durante el rodaje de la serie 'Balenciaga'

  • Millor intèrpret femenina en ficció: Mònica López per 'Rapa', de Movistar Plus+. Per la profunditat de la seva interpretació a la sèrie Rapa, en un paper complex que visibilitza molts problemes a què s'enfronten les dones contemporànies, de la culpa en la maternitat a l'assumpció de les cures, passant pel lideratge d'equips. La seva actuació, un exemple de com transmetre des de la contenció i la sobrietat, ha aconseguit convertir la sergent de policia Maite en un personatge dels que es claven a la memòria de l'espectador.
  • Millor intèrpret masculí en ficció: Alberto San Juan, per 'Cristóbal Balenciaga'. Disney+. Pel seu retrat rotund i solvent de l'icònic dissenyador basc, Cristóbal Balenciaga. Per aconseguir compondre un personatge contingut i ple de matisos a través del qual aconsegueix contar una vida sencera dedicada a l'alta costura, i una part de la història d'Espanya, entreverada pel feixisme de l'Europa del segle passat. Per fer creïble i reconeixible un personatge tan carismàtic i alhora tan misteriós en la seva intimitat com Balenciaga i explicar amb la seva actuació un retrat fidedigne del dissenyador.
  • Millor documental o sèrie documental (Ex aequo): 'Como cazar a un monstruo', de Prime Video, i 'No estás sola, la lucha contra el manada', de Netflix.

Premis Ondas Nacionals de Música

  • A la trajectòria (Ex aequo): Estopa i Los Chichos
  • Fenomen musical de l'any: Ginebras
  • Millor espectacle, gira o festival: Telefònica 100 live

Premi Ondas especial del jurat

  • Manuel Alejandro

Premi Ondas especial de l'organització

  • Al conjunt de les emissores de ràdio a Espanya i als seus professionals en la celebració del centenari.
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00