Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Un servei per a homes per abordar la violència de masclista: "Ens vam adonar que una de les parts no estava atesa"

Des del gener, 35 homes han rebut assessorament al nou servei del Consell Comarcal del Baix Empordà

Dos persones conversen (foto de recurs)

Dos persones conversen (foto de recurs) / Departament de justícia

Dos persones conversen (foto de recurs)

La Bisbal

El Consell Comarcal del Baix Empordà ha impulsat el Servei d'Atenció a Homes amb l'objectiu de sensibilitzar a aquesta part de la població sobre la violència masclista amb accions de prevenció i a l'hora, contribuir per a construir homes "més responsables i igualitaris". Aquest servei es va crear a principi d'any, està subvencionat per l'Institut de Feminismes i compte amb tres treballadors.

Una de les línies d'actuació dins d'aquesta nova àrea és la d'ajudar a homes que exerceixen violència. En total, 35 persones han passat per aquestes assessories individuals en 10 mesos. "Ens vam adonar que les xifres de casos de violència masclista es mantenen, i que hi ha una part de la societat que no està atesa" explica Mercè Pereira, coordinadora del Servei d'Igualtat i Famílies del Consell Comarcal, del qual depèn el nou Servei d'Homes. Fins ara, aquestes persones "no tenien cap mena de recurs on acudir".

El perfil d'homes que han atès són "persones que han tocat fons, que tenen una situació danyada i aquesta és la seva última sortida" o d'altres que "gràcies a persones estimades, han vist que les coses no anaven bé" explica Ariadna Garcia, treballadora social. També, en un percentatge més petit, reben homes maltractats. El servei té en compte tots els homes "que d'alguna manera pateixen malestar".

Les professionals del Consell Comarcal expliquen que quan van plantejar aquest projecte, les van qüestionar. "Ens deien: què feu, si els agressors no pateixen, no són mereixedors d'ajuda" explica Garcia. Els testimonis de les persones que han rebut, en canvi, mostren el contrari: "la persona que està exercint violència no està disfrutant-la. Només un percentatge molt ínfim, persones que tenen alguna psicopatia, ho fan. La gran majoria són violentes perquè tenen una història de vida que els ha portat a tenir aquesta actitud i volen canviar-la" assegura.

De moment, els homes que han atès han estat derivats del CAP, dels Serveis Socials o dels cossos de seguretat. La idea és que en un futur, pugui ser un servei obert a tothom. Pereira i Garcia apunten que és difícil que alguns perfils vulguin accedir a ser assessorats. Per això, han elaborat materials "que no parlen d'actituds violentes, sinó de control d'impulsos, no utilitzen la paraula agressors, sinó malestar", ja que no volem que el llenguatge sigui una barrera. Volen deixar clar, que l'objectiu és reduir la incidència de la violència masclista, "no justificar els homes que l'exerceixen".

A les assessories, primer fan un cribratge de les persones que hi acudeixen, en què es valora que tinguin "un mínim de conscienciació". I després, els adrecen al psicòleg o l'educador social del servei, segons el cas.

Un servei per a homes per abordar la violència de masclista

03:41

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729675964526/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Formació amb perspectiva feminista a professionals del sector públic

A part de l'assessorament a homes, aquest servei té altres línies de treball. Per exemple, s'han fet formacions de sensibilització sobre perspectiva feminista a 210 professionals que treballen al Consell Comarcal, a diferents ajuntaments o al cos dels Mossos d'Esquadra i també a 90 càrrecs electes. Aquesta sensibilització té l'objectiu de "qüestionar les conductes masclistes i poder fer canvis" explica Pereira. En general, han tingut bona acollida, tot i que alguns ho han rebut amb una "actitud de negacionisme". "Aquí no passa, ens deien" apunta Pereira.

També han fet formació més específica, als equips de serveis socials que es veuen obligats a atendre homes que exerceixen violència. "Moltes vegades no saben com treballar amb ells, perquè la mirada estava posada en un altre lloc, en ajudar a la víctima".

I finalment, també s'estan impulsant grups de pares i mares primerencs, per parlar de criança compartida i trencar els rols de gènere. "És una mirada superpreventiva, de com els pares educaran als seus fills" apunta la coordinadora. De moment, aquests grups són mixtos i hi han passat una cinquantena de persones, però de cara al novembre volen impulsar grups només d'homes, perquè puguin compartir les seves experiències.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00