Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Aquest Nadal podria no haver-hi gamba vermella fresca als mercats

Els pescadors avisen que hauran d’aturar l’activitat perquè estan a punt de superatr el límit de tones que es poden pescar al litoral mediterrani

Gamba vermella / Miriam Pagán

Girona

Segons ha pogut saber el programa Aquí Girona de SER Catalunya aquest Nadal podria no haver-hi gamba vermella fresca als mercats. Pescadors de la Costa Brava han explicat que al Mediterrani es molt probable que s'hagi superat el límit de tones que es poden pescar i hauran d'aturar la seva activitat a poques setmanes de les festes.

Tot plegat perquè Europa marca un topall per pescar gamba vermella i quan s'hi arriba l'Estat obliga les embarcacions a aturar la pesca. Ara, segons el Patró Major de la confraria de pescadors de Palamós, Miquel Mir, "estem a punt de superar el topall, si això passa, que és probable, ens quedarem sense gamba vermella".

Els pescadors catalans critiquen la mesura

Els pescadors catalans critiquen la mesura, ja que el topall és comú a tot l'Estat. Això vol dir que s'hi arriba sumant les tones que es pesquen al Mediterrani. Al llarg d'aquest any, expliquen els pescadors, s'ha pescat gamba vermella a bon ritme i ara, a dos mesos de les festes, avisen que abans de Nadal es pot arribar al límit permès.

A més, els pescadors catalans detallen que ells, en la gran majoria de casos, acostumen a pescar la gamba amb xarxes de 50 mm d'obertura (per agafar gamba més gran) i, lamenten, que en altres zones de l'Estat es fa amb xarxes de 40 mm d'obertura. Això, expliquen, fa que tot i que ells cuiden, asseguren, la gamba petita perquè es pugui escapar estan dins del mateix topalls d'aquells qui "van a per tot". Per tot plegat, asseguren que "la manera ideal seria repartir el topall a principis d'any per poder-nos autoorganitzar la pesca i els quilos que anem agafant".

Hi haurà desquilibris en l'ecosistema

Els pescadors, a més, adverteixen que si les barques que ara van a la gamba s'han de dedicar a pescar peix es crearan altres riscos. "Es crea un desequilibri, aquí a Palamós és un lloc que hi ha molta gamba, de zona de peix n'hi ha poca, si tots hem d'anar a buscar peix, sí, la gamba la conservarem, però farem malbé tots els caladors de peix", admet Miquel Mir.

Pujada de preus

Peixaters consultats per SER Catalunya expliquen que la possible falta de gamba als mercats pels límits en la pesca pot fer disparar els preus de la gamba vermella, quan, de costum, per Nadal ja han arribat a superar els 200 euros al quilo.

Carles Couso

Carles Couso

M'agrada preguntar i explicar històries. Periodista a SER Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00