Aquí Catalunya
Política

Ione Belarra sobre Errejón: "Moltes víctimes estan trencant el silenci. És el resultat del procés feminista a Espanya"

La secretària general de Podemos diu que aquest es el camí per "trencar al país una cultura de la violació que ha estat el que som com a societat des de fa moltes dècades"

Ione Belarra sobre Errejón: "Moltes víctimes estan trencant el silenci. És el resultat del procés feminista a Espanya"

Barcelona

La secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha intervingut aquest matí a l'Aquí Catalunya, conduït per Pablo Tallón, per parlar sobre el cas d’Iñigo Errejón i les dinàmiques polítiques del PSOE. Belarra ha defensat el paper del feminisme en la denúncia pública d'abusos i ha fet una crítica contundent a la política del govern espanyol en matèria d’habitatge i relacions internacionals.

Sobre el cas d'Iñigo Errejón, Belarra ha remarcat el valor de les víctimes que s'han atrevit a alçar la veu: "Moltes víctimes estan trencant el silenci. És el resultat del procés feminista a Espanya". Ha afegit que la dimissió d'Errejón és conseqüència d’un canvi profund que, segons ella, permet a les víctimes trencar el silenci que, durant dècades, ha servit com a "mantell protector" de certs comportaments. A més, ha insistit en la importància d'acompanyar i creure les víctimes: "Vull ser prudent, però crec que hem d'acompanyar les víctimes, creure-les, donar-les suport i agrair-les per ser valentes i alçar la veu. Toca acompanyament i per això vam fer la llei del 'sí és sí'".

Segons Belarra, aquest és el camí per "trencar a Espanya una cultura de la violació que ha estat el que som com a societat des de fa moltes dècades", remarcant que gràcies a periodistes feministes i als testimonis anònims en espais segurs es pot avançar cap a una societat més justa.

En referència a les declaracions d’alguns sectors del Partit Popular que vinculen Podemos amb el cas, Belarra ha estat taxativa: "Errejón estava fora de Podemos bastant abans que Podemos entrés al consell de ministres. El PP fa política de tot i no es pot esperar res del seu 'baix nivell'. Em sembla al·lucinant que fins i tot en aquest tema es vulgui vincular a Podemos".

Un PSOE cada cop més PP

La líder de Podemos també ha aprofitat per criticar durament la política d'habitatge i les relacions internacionals del PSOE. Belarra ha expressat la seva decepció davant l'actual línia d’actuació del govern liderat per Pedro Sánchez: "Ja només mana Sánchez, per això ens van fer fora a Podemos del Consell de Ministres. Esperàvem que continuessin amb les transformacions, però ara el PSOE només serveix per fer mesures que podria fer el PP".

També ha afegit que és imprescindible abordar la crisi d’habitatge, "el mínim que pot fer el govern", així com "fer tot el possible per parar els peus a Netanyahu i que s'aturi el pitjor genocidi en un segle".

En la seva intervenció, Belarra ha demanat explícitament al president espanyol que faci ús de les competències estatals per intervenir en el mercat de l'habitatge i regular els preus arreu del país: "Demanem a Pedro Sánchez que baixi per llei el preu arreu del país, és una competència estatal. El PSOE està utilitzant com a excusa Junts i el PNB per no fer el que ha de fer: intervenir en el mercat de l’habitatge i suspendre les relacions amb Israel".