'Un matrimoni de Boston': poliamor al segle XIX
L'obra de David Mamet torna, refeta pel mateix equip creatiu, 19 anys després a La Villarroel
ENTREVISTA. Un matrimoni de Boston
Barcelona
'Un matrimoni de Boston' de David Mamet, actualment en cartell a La Villarroel de Barcelona, ha estat una de les obres més esperades -i que està esgotant entrades més ràpidament- de la temporada teatral. La història d'un "matrimoni" gens convencional de dues dones a la Nova Anglaterra del segle XIX i la seva criada ha tornat a captivar al públic com ho va fer dues dècades enrere.
Canvi de papers
Fa gairebé 20 anys, les actrius Anna Lizaran -que ens va deixar al 2013-, Emma Vilarasau i Marta Marco, sota la direcció de Josep Maria Mestres, van fer un primer muntatge del Matrimoni que va tenir molt èxit al Teatre Lliure de Barcelona, d’aquells espectacles que els aficionats recorden amb afecte. Ara, han reprès la funció el mateix director i les mateixes actrius -òbviament sense la Lizaran-, canviant papers i adaptant-los a les seves edats actuals: el personatge més gran que feia la Lizaran ara el fa la Vilarasau, el que interpretava la Vilarasau ara l’encarna la Marco i el d’aquella jove Marta Marco de 2005, la minyona que representa l'Emma Arquillué.
Jo la vaig veure
"Jo vaig anar a veure aquesta funció amb 10 anys", diu l'Emma Arquillué: "Vaig tenir la sort de començar a anar al teatre de ben petita (el seu pare és l'actor Pere Arquillué). Els pares volien que veiéssim tot tipus de coses. No recordem -amb la meva germana- res de la trama, sinó més aviat l'experiència i l'estètica, era tot de vellut".
Les bostonianes
Les dones del Matrimoni de Boston o bostonianes eren "dones que decidien no dependre d'un home per viure i, a part, podien tenir o no una relació sexoafectiva entre elles. De fet, estem parlant de poliamor en aquesta obra. Eren dones de finals de segle realment molt revolucionàries. Feien el que fos per sobreviure i eren persones molt lletraferides i cultivades. No acceptaven les normes socials establertes de l'època", diuen les actrius de l'espectacle que es pot veure a La Villarroel fins el 15 de desembre.