Aquí Catalunya
Política

Ernest Maragall: "Junqueras és repetir el passat. Aquella etapa ha donat de sí tot el que podia, és un error"

L'exconseller i exlíder d'Esquerra a Barcelona també considera que Junts està prenent una direcció populista i demagògica

Ernest Maragall, exlíder d'ERC a Barcelona

Barcelona

En una entrevista recent amb Aquí Catalunya, l'exconseller i exlíder d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Barcelona ha demanat una renovació clara i decidida en el lideratge del partit. Aquesta renovació s'ha de decidir durant el pròxim congrés del 30 de novembre, on es defineix el futur d’ERC en un context de descontentament intern.

Referint-se a l’incident dels cartells i el ninot polèmic que van generar controvèrsia recentment, l’exlíder ha sentenciat: "L'acció específica dels cartells la dono per tancada, tant horrible com senzill. L'origen creat per fer malifetes infantils, i quan no es controla, es pot convertir en un horror". Sobre el ninot d'Oriol Junqueras que va aparèixer penjant d'un pont sí que ha insistit que sap d'on surt i ha afegit que "fa malpensar" que l'expresident del partit "s'hagi donat per al·ludit".

Maragall també s'ha posicionat sobre el procés de renovació interna que viu el partit. I en aquest sentit ha estat clar a l'hora de manifestar que Junqueras s'ha d'apartar. Insisteix que ERC està davant d’una "immensa oportunitat" per redirigir el seu futur i proposar un nou camí. "Veig una opció que és repetir el passat; l'altre és capgirar l'estratègia i demanar perdó pels últims 7 anys; i l'última, que és la bona, que és construir quelcom nou, que és la de Nova Esquerra Nacional de Xavier Godàs", va explicar, assenyalant que s'hauria de crear “un motlle nou” que aprofiti el talent existent a la societat catalana.

Junts, camí del populisme

Sobre el tema de la immigració, l'exlíder d’ERC ha subratllat la necessitat d’impulsar polítiques socials en formació, ocupació i habitatge per evitar la marginació social. Ha criticat la “legislació espanyola i europea” per fomentar la marginació, i ha posat en relleu el paper que podria tenir ERC en contrast amb les forces de dreta i extrema dreta. “Veig a Junts gestionant la por. La centra dreta catalanista està prenent una direcció populista i demagògica"

L'exconseller també ha parlat sobre la gestió de Trias i Colau a Barcelona, lamentant el poc llegat creat en els darrers anys i fent una reflexió crítica sobre el declivi iniciat durant el mandat final de Jordi Hereu. “En les últimes eleccions, els electors contestaven la pregunta de 'com fer fora a Ada Colau'", resumint així el desencant popular respecte a la política municipal recent.

El cas Errejón

Finalment, referint-se al cas d'Íñigo Errejón, l’exlíder ha assenyalat que "el masclisme i la capacitat de generar horrors en aquest terreny no tenen fronteres ideològiques". Ha destacat que, tot i que tots els homes poden ser responsables d’aquests actes, l’esquerra sovint paga un preu més alt per ser qui intenta liderar el canvi en aquest aspecte".