Centenars d'alumnes que han fet FP a distància no es poden graduar perquè no tenen on fer les pràctiques
Estudiants d'Ilerna acusen l'empresa líder del sector privat d'FP a distància de deixar-los en l'estacada: " fa dos anys que espero"
Barcelona
Centenars d'alumnes de tot l'estat que han estudiat un grau d'FP a distància amb Ilerna no poden graduar-se perquè el centre no els facilita les hores de pràctica que han de fer a les empreses per obtenir el títol. SER Catalunya i El País han parlat amb alguns dels alumnes afectats, com ara la Paula, una estudiant d'Oviedo que fa dos anys que espera que el centre en el qual està matriculada, que és el de Lleida, li proporcioni l'empresa on fer les hores curriculars de formació al centre de treball per aconseguir el Grau Superior d'Imatge per al Diagnòstic i Medicina nuclear.
Mentre esperava, Paula es va matricular, altre cop a Ilerna Lleida, per fer el grau mitjà de Cures auxiliars d'infermeria. En aquest cas si ha aconseguit graduar-se perquè es va espavilar ella per trobar un centre on fer les pràctiques. "I tot així, ells van trigar 5 mesos a enllestir la documentació. Els hi vaig passar totes les dades al gener i fins a maig no ho van entregar al centre que m'acollia". Paula explica també que "el primer dia a l'hospital em vaig adonar que no sabia fer absolutament res. No sabia ni com fer un llit ni com moure a un pacient".
Aquesta alumna, que assegura que es va matricular en la formació professional a distància perquè li permetia compaginar amb la feina, va intentar que el mateix hospital on ha fet les pràctiques d'auxiliar d'infermeria li permetés fer també les de radiologia. "Però m'han dit que no. Estan contents amb la meva feina, però no volen saber res més d'aquest centre".
"He tret del currículum que he estudiat a Ilerna"
Maria (no és el seu nom real) explica que des de 2017 s'ha matriculat en tres graus diferents en el mateix centre, tots tres de la branca sanitària. En el primer, l'any 2017, l'institut no li va facilitar cap empresa on fer les pràctiques, però es va espavilar i va trobar una. Amb els altres dos cicles no va tenir tanta sort. "Els estudiants tenim mala fama, les empreses no ens volen, perquè saben que no anem ben preparats", explica. "Fins que no et veus a l'empresa per fer les pràctiques no ets conscient que la formació que t'han donat és pèssima, que saps ben poca cosa i que no estàs realment preparat." "He decidit treure del currículum que he estudiat a Ilerna" explica aquesta jove que continua treballant en un altre sector.
Fonts d'un hospital de referència a Catalunya expliquen que no tenen conveni amb aquest centre, però sí que han rebut alguns alumnes, "perquè eren persones que ja treballaven amb nosaltres i es va fer una excepció". Aquestes fonts confirmen el baix nivell de preparació dels alumnes d'Ilerna i també les dificultats que tenen per contactar amb els tutors que en teoria fan seguiment dels alumnes en pràctiques.
Natalia Castro, una altra estudiant afectada, s'ha plantejat denunciar la situació davant l'Institut Basc de Consum. Ella viu a Biscaia, i va triar aquesta oferta d'FP a distància per la comoditat de poder estudiar des de casa. Com els altres afectats, explica que les sessions presencials dels mòduls pràctics són "una presa de pèl. Un dia vaig anar a fer una classe de radiologia i la professora no va venir, la va substituir una altra que parlava d'anatomia. Res a veure".
Natalia també ha intentat trobar pel seu compte un centre on fer les pràctiques i "a l'hospital on vaig anar, la responsable de gestionar els acords amb els centres d'FP em va dir m'havien informat molt malament, que en cap cas els alumnes hem d'anar d'hospital en hospital buscant una plaça. I els d'Ilerna enviant-nos la documentació perquè els fem nosaltres la feina".
Cap portaveu del centre ha volgut respondre les preguntes de la SER i El País
La Inspecció fa temps que té Ilerna al punt de mira
El departament d'Educació treballa en la redacció d'un decret, que vol aprovar aquesta legislatura, per establir una regulació més exigent en un sector que ha crescut de manera descontrolada en els darrers anys. L'exdirector general d'FP, Joan Lluís Espinós, que el 2021 va pactar amb tot el sector una normativa de la qual només es va despenjar Ilerna, que la va acabar tombant als tribunals, explica que "No tenen prou infraestructura per dona resposta a tants alumnes, ni als estudiants ni a les empreses. És impossible que tinguin tantes pràctiques per tants alumnes com tenen".
Aquest centre, que el curs 22/23 concentrava a la seva seu a Lleida el 34% dels alumnes que a tot l'estat feien una FP privada, va néixer l'any 2012 com a continuació de l'institut presencial Acadèmia Tècnica-Les Heures. Dos anys després, van ser els primers a entrar al negoci de l'FP privada a distància, que la Generalitat, llavors presidida per Artur Mas va regular gairebé de passada: amb una Ordre de 4 articles que només exigia que els centres disposessin d’una plataforma electrònica amb un servei tècnic de manteniment, professorat amb la titulació requerida i els materials curriculars adaptats a la normativa de la Generalitat.
En aquests anys han passat de tenir un únic centre a la capital del Segrià, a comptar amb una xarxa d'onze seus repartides entre Catalunya, Madrid, Andalusia i Castella i Lleó. Un creixement i unes xifres de negoci que expliquen que el fons d'inversió Jacob Holdings tanqués el passat mes de juliol la compra de la companyia, que va sortir a la venda per un valor inicial de 500 milions d'euros.
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona,...