Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política

Jaume Duch després de la victòria de Trump: "Europa s'ha de posar les piles"

El conseller d'Acció Exterior considera que els europeus "no podem ser espectadors" i s'ha de defensar "el nostre sistema de vida i el nostre model social, que és el millor del món"

Jaume Duch després de la victòria de Trump: "Europa s'ha de posar les piles"

Jaume Duch després de la victòria de Trump: "Europa s'ha de posar les piles"

07:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1730880951304/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

En una entrevista amb Aquí Catalunya, el conseller d'Acció Exterior, Jaume Duch, reflexiona sobre les conseqüències immediates de la victòria de Donald Trump per a Europa i per a Catalunya, i planteja la necessitat urgent d'una resposta europea davant els nous desafiaments globals. Duch destaca que l’arribada de Trump pot comportar efectes directes sobre la Unió Europea, especialment en temes com el comerç i la seguretat, i que és el moment de reforçar-se i actuar.

"Implica que hem de respectar els resultats, implica moltes coses per a ells però també per a nosaltres", afirma Duch, apuntant que la postura proteccionista de Trump, amb una política d'aranzels que va defensar durant la campanya, "pot afectar a escala mundial de forma negativa" i impactar les economies europees. "La Unió Europea s'ha de posar les piles, no podem ser espectadors. Ens hem de reforçar."

Un ull a l'OTAN

El conseller aborda també el tema de la seguretat i la dependència d’Europa respecte als Estats Units via l’OTAN, especialment en situacions de conflicte, com el suport a Ucraïna en la seva defensa contra Rússia. "Fins ara, la seguretat del continent europeu ha estat delegada via l'OTAN als Estats Units. Sabem, per exemple, el seu paper important a Ucraïna. Això no hauria de canviar, però si ho fa, implicaria que Europa hauria d’assumir el 100% de les seves defenses", assenyala.

Quant a la creixent polarització que es viu als Estats Units, Duch avisa que aquesta divisió social és un risc que afecta també Europa: "La polarització debilita les societats i fa créixer els extremistes. És molt aviat encara per saber què passarà; les conseqüències les anirem veient." Duch emfatitza la importància que Europa observi atentament aquestes dinàmiques per protegir la seva pròpia cohesió social i democràtica.

Preguntat si altres líders, com Benjamin Netanyahu, podrien sortir reforçats amb el canvi de lideratge als Estats Units, Duch considera que "és una possibilitat. El món cada cop és més complicat. Qui ha d'extreure una lliçó molt clara són els europeus i, per tant, també els catalans. Ens hem de posar les piles, assumir el nostre propi paper en el món i no deixar-nos arrossegar per altres, ni tan sols pels Estats Units."

Finalment, davant el grau de preocupació pel nou context polític, Duch es mostra optimista, subratllant que aquest és un moment clau per enfortir les institucions europees: "Intento ser positiu, optimista. D'alguna manera, seria un moment perquè ens despertem els europeus, no només per aquestes eleccions. Hem d’entendre que la democràcia pot estar en perill i cal reforçar el nostre sistema de vida i el nostre model social, que en aquest moment és el millor del món."

Amb aquestes declaracions, Duch posa de manifest la necessitat d’una Europa més forta i autònoma davant els reptes que pot comportar el nou lideratge nord-americà, i apel·la a Catalunya a assumir també un paper actiu en aquesta nova realitat global.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00