El BalcóEl Balcó
Sociedad

Antoni Bassas, sobre la victòria de Trump: Vots amb la butxaca, por a la immigració i el fantasma del socialisme

Des de Washington, el periodista ha analitzat el resultat electoral dels Estats Units on "la meitat del país s'ha posat les mans al cap"

L'anàlisi d'Antoni Bassas sobre la victòria de Trump: Vots amb la butxaca, por a la immigració i el fantasma del socialisme

L'anàlisi d'Antoni Bassas sobre la victòria de Trump: Vots amb la butxaca, por a la immigració i el fantasma del socialisme

21:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1730919272953/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

És migdia a Washington. Fa menys de 24 hores que els Estats Units ja saben qui serà el seu nou president: Donald Trump. Aquest dimecres començava amb un Donald Trump eufòric: "Hem aconseguit la victòria política més increïble que el nostre país ha vist mai". Eren les vuit del matí (hora catalana) quan el republicà celebrava ja la seva victòria davant de centenars de seguidors a West Palm Beach, a Florida. El futur president ha dit també que cal deixar enrere la divisió de Joe Biden per fer que els Estats Units torni a ser "segur, pròsper, poderós i lliure".

Totes les enquestes i experts apuntaven a uns resultats més confusos, però no ha estat així. Trump no només ha aconseguit una victòria més gran que en l'ocasió anterior sinó que, a més a més, els republicans tindran el control de les dues càmeres. S'obre ara un escenari que caldrà analitzar dia a dia, a mesura que anem coneixent quines seran les intencions de Donald Trump perquè, d'aquesta victòria depenen molts factors: economia, canvi climàtic, migració, la guerra de Gaza, la invasió russa i fins i tot la ultradreta europea.

En tres hores (hora catalana) està previst que Kamala Harris, la candidata demòcrata, comparegui per primer cop després de perdre amb diferència aquestes eleccions. Harris porta ja 24 hores de silenci i serà interessant escoltar la reflexió profunda que ha de fer Partit Demòcrata. A la capital americana hi ha Antoni Bassas, que va volar-hi fa una setmana per cobrir les eleccions nord-americanes que es van celebrar ahir. Avui, fa l'anàlisi a 'El Balcó'.

Les causes

Ahir mateix 'El Balcó' acabava amb una entrevista de Josep Ramoneda al politòleg, Ernesto Pascual Bueno, qui aventurava una victòria de Kamala Harris confiant en el vot feminista. Però a Harris l'han votat menys dones de les que van votar Joe Biden ara fa quatre anys. Antoni Bassas ha reflexionat sobre la tendència que hi ha a "etiquetar una realitat i reduir-la a unes categories que, funcionen, però que no capturen tota la realitat". Mirant les dades, són les dones negres les que més han votat a Harris (92%), però les dones blanques s'han quedat a un 50%.

El periodista ha atribuït la victòria de Trump a tres factors principals: diners, immigració i el socialisme de Sud-Amèrica. "Els americans sempre voten amb la butxaca, i tenen mal record de la inflació durant l'època de Biden", ha apuntat Bassas. Una inflació que ha "destrossat" l'economia domèstica de molts americans que no arribaven a final de mes i que han acabat pagant la frustració contra la vicepresidenta del momnet.

També molta gent està en contra la immigració il·legal. L'exageració dels qui mengen gats i gossos ha creat una opinió pública que pensa que "els immigrants poden ser potencialment delinqüents" i que és l'administració de Biden i Harris la que "ha deixat fronteres obertes", mentre que ell es presenta com "l'home dur que els protegirà".

L'últim factor és el fantasma del socialisme del sud. El Partit Demòcrata es presenta com el progressista i això, a orelles de molts hispans q "sona a Chávez, Maduro i Fidel Castro", precisament del que han escapat perseguint el somni americà.

Probablement, ha apuntat Bassas, també ha ajudat el suport d'una persona tant "influent" com Elon Musk, o el fet que Kamala Harris és una dona, perquè si bé és veritat que els Estats Units no és un país obertament masclista, "estem parlant de segles, arrelament a la conducta".

Una victòria per sorpresa?

Antoni Bassas ha viscut la nit electoral a casa americana, amb companys que "estan en estat de xoc". De manera que no s'esperava una victòria republicana tan aclaparadora: "La meitat del país es posa les mans al cap, igual que nosaltres". Perquè una cosa és votar amb la butxaca i la por a la immigració, i una altra diferent escollir un "racista, masclista, mentider, colpista, feixista i amb 34 càrrecs".

Per què han fallat i tant les enquestes? "El marge d'error s'ha menjat la diferència". La campanya de Kamala Harris, "molt decent", havia igualat les previsions de vot, però Bassas ha destacat que si hi ha un marge d'error del 3% i la diferència entre candidats era entre un 1% i un 2%, l'enquesta deixa de detectar l'error.

El futur

Ara Donald Trump té molt poder, no només perquè controli el Senat, el Tribunal Suprem i gairebé la Cambra de Representants, sinó també perquè té l'experiència de quatre anys de presidència que fa que ja controli la maquinària del govern i eviti cometre certs errors. La pregunta és si s'atrevirà a fer totes aquelles polítiques que ha promès com la deportació massiva, acabar amb una guerra com la d'Ucraïna en 24 hores o cobrir el comerç mundial amb aranzels.

El que sí que ha fet Bassas són dos pronòstics: una baralla entre Donald Trump i Elon Musk; i que el fundador de Tesla i propietari de l'antic Twitter serà candidat a la presidència dels Estats Units. El que no se sap és, quin dels dos es complirà abans.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00