Aquí LleidaAquí Lleida
Sociedad

Antoni Siurana: "quan l'autoritat fa ús del seu poder moral i creïble, la gent respon" -I, això ha faltat en la gestió a València?

Conversa amb Antoni Siurana, alcalde de Lleida sobre la gran riuada del Segre, que se'n compleixen 42 anys

Antoni Siurana, en una foto d'arxiu a Ràdio Lleida / Ràdio Lleida

ANIVERSARI DE LA RIUDADA DEL 82

16:53

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000060997/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

La ciutat de Lleida recorda avui la gran riuada del 1982. Fa 42 anys el riu Segre va arribar als 3 mil 200 metres cúbics per segon, duplicant, els que va generar la Dana a València. Avui a l'Aqui Lleida de Ser Catalunya hem parlat amb l'Antoni Siurana, aleshores un molt jove alcalde. Parla de "d'autoritat política" a l'hora de donar l'alerta a la ciutadania. Reconeix que va ser clau en la gestió arran dels avisos que arribaven de les capçaleres donar directament els missatges als veïns. I, això diu, és el que ha faltat a València: "Quan una autoritat fa ús del seu poder moral i de credibilitat fa que la gent ho escolti i respongui", afirma Siurana. A València "els ha faltat a aquesta autoritat política que ha de dir als ciutadans que hi ha risc: i, això no és transmissible per una nota de premsa.., això és transmissible parlant directament a la ciutadania dient-los que JO! us dic que hi ha perill per vosaltres"

"La riuada del 82 a Lleida va motivar un canvi d'actitud respecte al que han de ser els embassaments. Específicament per Rialb. Rialb va quedar clar (llavors encara era un projecte força contestat al territori) que era una garantia que les inundacions a Lleida podien ser paliades". Així s'expressa en aquesta conversa Antoni Siurana, l'alcalde de Lleida d'aquell moment, que recorda que en aquells moments previs quan es coneixien els volums d'aigua que baixaven pel Segre (3.600 metres cúbics per segon van arribar a passar per la ciutat) va passar "molta inquietud, molt neguit" a mesura que des de la CHE s'anava informant de com anava l'avinguda dels rius. "Si no haguéssim tingut la Noguera Ribagorçana tan superdotada en embassaments, haurien patit una catàstrofe com la que han patit a València", afirma.

A Lleida ciutat no hi va haver cap víctima mortal i això, en part, també és perquè la gent va "escoltar" l'alcalde quan feia avisos públics afirmant que "s'havien de moure" perquè amb l'avinguda que s'esperava se'ls inundarien els baixos de les seves cases o comerços. I la gent, recorda, va escoltar l'alcalde, li va fer cas i no es va haver de lamentar cap víctima a Lleida ciutat. Tot i això sí que cal dir que entre Andorra i la demarcació de Lleida aquella riuada, en diferents punts, va causar un total de 22 morts i nombrosos danys materials.

El fet que no hi hagués cap víctima a Lleida, recorda Siurana, fa que recordi aquells fets també amb "satisfacció" tant per haver advertit a la gent al moment que feia falta com per "haver aglutinat l'equip que va, no sols fer front a la riuada, sino que va posar la recuperació (de la ciutat) en marxa immediatament".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00