Tribunales

L'eutanasia guanya: una jutge de Barcelona avala la mort digna d'un pacient malgrat l'oposició del seu pare

El jutjat contenciós dona la raó a la Generalitat i inadmet el recurs de l'home que pretenia tombar la mort assistida al seu fill, concedida pels metges després de quatre ictus i dos infarts

Entrada principal de la Ciudad de la Justicia de Barcelona

Entrada principal de la Ciudad de la Justicia de Barcelona

Barcelona

La mort digna ha guanyat una primera batalla legal, després que aquest estiu un jutjat de Barcelona paralitzés l'aplicació de l'eutanàsia a dos pacients que comptaven amb tots els avals mèdics per petició dels seus pares, que s'oposaven a la mort assistida. Es tracta d'una jove de 23 anys amb una lesió medul·lar i un home de 54 anys que ha sofert quatre ictus i dos infarts en els últims anys. En tots dos casos, els progenitors dels pacients van recórrer la seva mort assistida al·legant una vulneració de drets fonamentals.

Ara, segons avança la SER CATALUNYA, el jutjat contenciós 5 de Barcelona ha tombat ja un d'aquests recursos i avala la mort digna per al pacient de 54 anys, Francesc A., en entendre que el seu pare no està legitimat per oposar-se a la decisió d'un adult en plenes facultats per més que sigui fill seu. Així, la magistrada dona la raó a l'advocat de la Generalitat que, en contra del criteri de la fiscalia, posava en dubte la legitimació del demandant.

L'eutanàsia: "Una decisió eminentment personal i d'autodeterminació"

La Generalitat, que defensa la decisió no sols del pacient, sinó de la comissió mèdica d'experts que va avalar la seva eutanàsia, argumentava que la mort digna és una decisió personal i intransferible, sempre que es prengui en plenes facultats, com és el cas. A més, argumentava que un pare no atribuir-se la titular del dret fonamental a la vida d'un tercer, per més que sigui el seu fill.

La magistrada Montserrat Raga està d'acord i conclou que la relació familiar no és suficient per a recórrer l'eutanàsia d'un fill. "Si fos així, qualsevol resolució podria ser impugnada per part dels familiars de la persona que demana ajuda a morir de manera digna, arribant a ser una prestació il·lusòria i sense eficàcia, o almenys amb una eficàcia demorada en el temps. I aquesta no és la previsió legal", conclou sobre la mort assistida d'un pacient que ja porta tres mesos paralitzada en els tribunals.

"Estem davant una decisió eminentment personal i que presenta un fort component d'autodeterminació de la persona", afegeix en l'acte al qual ha accedit la SER. La magistrada rebutja a més que l'Estat hagi d'intervenir en aquest cas en auxili d'una persona vulnerable, com argumentava el seu pare. "Estem davant una persona major d'edat i capaç per exercir de manera lliure tots els drets que les lleis li reconeixen", sentència. No sols això, sinó que el pacient "va demanar que no es comuniqués" el procés d'eutanàsia "a cap familiar ni persona pròxima".

Afàsia i problemes de mobilitat i comprensió

El cas es remunta al passat 18 de juliol, quan el Comitè de Garanties i Avaluació (l'organisme d'experts sanitaris i juristes de la Generalitat encarregats d'estudiar les peticions d'eutanàsia) va donar el vistiplau a la mort digna d'aquest home de 54 anys i va ordenar la seva aplicació. Feia un any que Francesc li donava voltes a l'assumpte, quan finalment va demanar al seu metge que iniciés el procés de mort assistida. L'home havia sofert tres ictus i dos infarts en 2020, 2021, 2022 (i un quart ictus en 2024, després de deixar la medicació). Això li va causar importants seqüeles que afecten la seva mobilitat i parla.

Segons es deriva dels informes mèdics consultats per la SER, l'home té afàsia (el que li dificulta parlar), no pot escriure sense ajuda, li costa seguir el fil de frases llargues i, encara que comprèn el que se li diu, no pot mantenir una conversa amb normalitat. Tampoc pot conduir ni moure's sense l'ajuda del bastó. Per això, malgrat tots els tractaments, va expressar als metges que "no s'agrada" i que "arran de la seva discapacitat no li troba sentit a la vida". Va explicar també als sanitaris que té molta por al sofriment i que, "en cap concepte, vol arribar a tenir més discapacitat".

Després de rebre l'aval mèdic a l'eutanàsia, el pare del pacient va recórrer davant el jutjat contenciós. Va al·legar que el seu fill sofreix problemes de salut mental i que, malgrat que és cert que assegui dolor, creï que amb el degut tractament i pautes mèdiques pot suportar-ho. Els metges que van avaluar al seu fill, el sol·licitant d'eutanàsia, han descartat qualsevol patologia mental. També la magistrada descarta, amb l'aportat en la causa, que Francesc tingui cap problema de salut mental.

Per això, avala la reactivació del procés de mort assistida i ordena que es notifiqui la decisió al pacient i a la metge responsable de l'eutanàsia. Això no significa que la mort digna pugui ser-li administrada de manera immediata, atès que la decisió no és encara signatura i es pot recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de 15 dies.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00