El problema de l'habitatge a Lleida, al debat de regidors
Amb Xavi Palau, Violant Cervera, Jordina Freixanet i Xavi Blanco
Com està Lleida en matèria d'habitatges buits? Tertúlia amb els regidors de la Paeria
Lleida
El problema de l'accés a l'habitatge a Lleida ha estat una de les qüestions de la tertúlia dels regidors d'aquest dilluns 11 de novembre a l'Aquí Lleida. Des d'ERC, Jordina Freixanet ha afirmat que "la manca d'habitatge i especialment d'habitatge públic i social són una de les principals problemàtiques que diu la gent que cal resoldre". Des de l'equip de govern socialista de la Paeria, Xavi Blanco ha explicat que "per intentar dinamitzar el sector (de la construcció) perquè es pugui construir més habitatge -i això ho estem focalitzant al Centre Històric-´des de l'EMAU estem intentant promoure que hi hagi -des de la (iniciativa) privada- oferir-li terremys, i des de la (iniciativa) pública, posar el màxim de facilitats perquè (els interessats) puguin accedir a tots els pisos que tenim a l'EMAU". Blanco ha afegit que "el que volem és intentar que Lleida deixi de ser una zona tensionada (en lloguers) i que puguin oferir habitaqtges per als joves, que són els que ho tenen més difícil".
Per part de Junts, Violant Cervera ha assegurat que, per experiència pròpia com a consellera de Drets Socials (que en aquella època també incloïa les competències en Habitatge) "Habitatge és la qüestió més complexa que existeix dins del Govern perquè si bé la Generalitat té competències plenes en habitatge... això no és veritat i llavors la majoria de lleis (sobre Habitatge) aprovades pel Parlament estan recorregudes al Constitucional i no hi ha res pitjor per al món econòmic (al món financer, als diners) que hi hagi confusió normativa i inseguretat jurídica. Això és el que ha passat sovint en el sector de l'habitatge a Catalunya. Els promotors tenen aquestes dificultats (inseguretat jurídica, etc)" i per això no acaba d'haver-hi inversions en aquest sector que cobreixin la demanda. No obstant, en el cas de Lleida, el que més preocupa Violant Cervera de cara als joves no és la manca d'habitatge sinó de feines dignes i ben remunerades. "Els joves de Lleida marxen a Barcelona i si cal se'n van a viure a una habitació perquè allà sí tenen l'oportunitat laboral que aquí no troben".
Per a Xavi Palau del PP, sí que a Lleida hi ha un problema d'accés a l'habitatge "a un preu assequible". Per això "nosaltres apostem per la rehabilitació d'edificis i d'habitatges. Per això és imprescindible que hi hagi bonificacions i col·laboració público-privada. I també un POUM".
Ajuts al comerç
Sobre els 230.000 euros en ajuts al comerç, 130.000 dels quals en ajudes directes, el representant del govern municipal afirma que s'ha fet un estudi sobre les zones de la ciutat amb més baixa densitat comercial i per això els ajuts directes (que són fins a 5.000 euros) per reobertura de locals buits se focalitzen a la zona de Rambla Ferran i Centre Històric, i també a Mariola i Magraners. Per a Jordina Freixanet, el model que ells defensen és el Pla de l'Estació i proposa donar ajuts també a les botigues "que són herois i encara resisteixen" a la zona de l'Eix comercial i Centre Històric. Coincideix Xavi Palau del PP, que tot i dir que els ajuts per a la reobertura de nous negocis "és una iniciativa bona" està per veure si serà útil. Per a Violant Cervera, "qualsevol ajuda és bona" però és difícil convèncer a algú que es jugui els diners obrint una botiga en una zona tan poc atractiva per al comerç com la Rambla Ferran.
Antiga estació d'autobusos
Per a Cervera, cal que el comerç de la zona de l'Eix Comercial i Centre Històric s'impliqui en el concurs d'idees per als usos del baixador d'autobusos del carre Saracíbar (l'antiga estació d'autobusos) ara que deixarà de ser definitivament una estació d'autobusos i es pugui utilitzar per altres coses. De fet, en la primera visita amb ciutadans interessats en dir-hi la seva, es va parlar de combinar diferents usos com ara usos esportius o comunitaris a banda d'un espai per l'associació de veïns del barri. El fet que al costat hi hagi l'antic edifici dels sindicats, popularment conegut com Edifici Ducados, també ha estat motiu de crítiques per part dels regidors municipals el fet que segueixi sense rehabilitar-se. Freixanet ha reclamat a l'Estat que faci alguna cosa, o que el rehabiliti o que l'enderroqui perquè si s'arregla l'antiga estació d'autobusos i es deixa l'Edifici Ducados tal com està, pot truncar el futur i l'impuls que se li vol donar a l'antiga estació d'autobusos i enlloc de ser el revulsiu que necessitarien els comerços de la zona, el pot acabar perjudicant.