De mentoria a família, la relació entre l'Omar i l'Anna: "És com la meva mare"
L'Anna va començar fent de mentora a un menor migrant no acompanyat, l'Omar, que ara ja és un amic i pràcticament família
De mentoria a família, la relació entre l'Omar i l'Anna: "És com la meva mare"
Barcelona
L'Omar és un jove gambià de 19 anys. Va arribar a Catalunya l'any 2022 i ara està estudiant un grau mitjà de tractament d'aigües. Ho fa gràcies, en part, a l'Anna, la seva mentora, i ara amiga. "L'Omar i jo ara som amics, però vaig començar sent la seva mentora", ha explicat l'Anna. Es van conèixer el febrer del 2023, en un projecte de mentoria de l'associació Punt de Referència, que consisteix a emparellar menors migrants que han vingut sols amb algú que pugui guiar-lo i acompanyar-lo en el seu dia a dia. Ara, però, la relació ha acabat sent pràcticament familiar: "L'Anna és com la meva mare, m'ajuda a prendre decisions".
Van començar asseguts en una taula, parlant sense tenir cap idea de qui era ni què li interessava a l'altre, es van començar a fer preguntes i a conèixer-se. Quan va acabar el projecte, set mesos després, el vincle entre l'Anna i l'Omar era tan fort, que aquella taula de preguntes va passar a ser una taula familiar, on l'Omar va sovint a passar l'estona i on cuina el plat típic del seu país: el Mafé.
Ser mentora
"Ser mentora és comprometre't a acompanyar durant uns mesos a una persona, dedicar-li unes hores a la setmana per estar amb ella i acompanyar-la amb les qüestions que sorgeixin", ha descrit l'Anna. En el seu moment, amb l'Omar, aquestes qüestions eren els estudis i el seu futur. Va ser precisament per buscar ajuda amb els estudis, que l'Omar va decidir acudir a l'associació.
L'Anna, per la seva banda, va arribar-hi a través de la premsa, moguda per la inquietud i l'interès sobre les migracions i la joventut. Li va semblar una manera ideal el poder "acompanyar una persona jove de manera tranquil·la, en el seu dia a dia i de tu a tu". Ella abans ja havia estat mentora d'un altre jove l'any 2020. Amb les restriccions de la pandèmia no van poder establir un vincle tan potent, però no per això va ser una experiència menys enriquidora, al contrari. L'Anna ha defensat que, tot i que no aparegui un vincle tan fort com el seu amb l'Omar, la mentoria és una experiència molt valuosa.
Per fer-ho, només cal tenir "una certa edat", que hi hagi una experiència, "tenir disponibilitat i interès per les persones", res més. És una manera de poder ajudar a aquests menors que arriben i que no tenen una xarxa on suportar-se, només la tutela de l'administració que l'any 2021 es va ampliar fins als 21 anys.
Les famílies
D'entrada, el pla no era que l'Omar acabés passant per casa l'Anna, aquesta no és la definició de la mentoria, però "de forma natural", el vincle ha anat fluint cap a aquesta direcció. Ara fan plans tota la família junts, des de concerts fins a celebrar les festes i els aniversaris. Des del primer moment la família de l'Anna va estar encantada de la presència de l'Omar, una persona, descriu l'Anna "oberta i interessant".
L'Omar també ha parlat amb la seva família de Gàmbia sobre l'Anna i el pla és que, quan acabi d'estudiar, poder anar junts cap allà a conèixer-se, la família gambiana i la catalana.
Laura Polo Dalfó
Redactora, productora, reportera i el que faci...